Delegacije Narodne skupštine i Evropskog parlamenta nastavile su rad Sedmog sastanka POSP u četvrtak, 21. decembra, raspravom o stanju pregovora o pristupanju i odnosima između EU i Srbije.

Nastavljena je razmena stavova i mišljenja o temama koje su dominirale i prvog dana rada, a to su nezavisnost pravosuđa i sloboda medija. Posebnu pažnju poslanici su drugog dana rada posvetili finansiranju političkih partija i različitim modelima koji se primenjuju u zemljama članicama EU.

Takođe, razgovaralo se i o pravima nacionalnih manjina, realizaciji akcionog plana za Poglavlje 23, posebno u domenu zabrane diskriminacije i jačanja kapaciteta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Poslanici su razmenili mišljenja i o pitanjima odbrane i bezbednosti, odnosu prema Rusiji, stabilnosti na Balkanu kao uslovu za stabilnost EU, migrantskoj krizi i pouzdanosti Srbije kao partnera u suzbijanju iregularnih migracija, funkcionisanju Narodne skupštine i parlamentarnoj debati, finansijskoj konsolidaciji i smanjenju budžetskog deficita, kapitalnim izdacima i stopi privrednog rasta u zemlji, korišćenju predpristupnih fondova EU, neophodnosti formiranja Zajednice srpskih opština na KiM, regionalnom, ali i ruralnom razvoju.

Nakon završene diskusije, delegacije su usvojile Deklaraciju i preporuke Sedmog sastanka POSP, kojima se, pre svega, pozdravlja otvaranje 12 pregovaračkih poglavlja i pozivaju Savet i Komisija da podrže otvaranje tehnički pripremljenih poglavlja i ističe se da je napredak Srbije u okviru poglavlja 23 i 24, ali i normalizacija odnosa u okviru Poglavlja 35, od suštinske važnosti za dinamiku pregovora.

Ubrzavanje proces pridruživanja

Kopredsedavajući Sedmim sastankom POSP Eduard Kukan poručio je, po završetku sastanka da Srbija treba da iskoristi predstojeće bugarsko, austrijsko, pa zatim i rumunsko predsedavanje Savetu EU, za ubrzavanje procesa pridruživanja, imajući u vidu da će se u tom periodu politika proširenja naći na agendi predsedavanja.

Predsednik delegacije Narodne skupštine dr Vladimir Orlić istakao je da su Evropski parlament i Srbija ponovili zajedničku podršku reformskim procesima koji se sprovode, kao i evropskom putu Srbije. On je izrazio zadovoljstvo što je Sedmi sastanak POSP protekao u otvorenoj i prijateljskoj atmosferi, u kojoj su se razmenila mišljenja o svim temama od interesa za evropske integracije Srbije.

Sledeći, Osmi sastanka POSP, održaće se 4. i 5. jula 2018. godine, u Strazburu.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments