Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da će Srbija od sutra uvesti kontramere makedonskim uvoznicima zbog spora oko brašna. Vlada Srbije pokušavala je da ovo pitanje reši razgovorima, ali  izgleda da to nije moguće, rekao je Ljajić.

“Ne možemo više da čekamo. Osim kupovine vremena sa njihove strane nismo videli nikakavu spremnost za rešavanje problema”, rekao je Ljajić za list “Danas”.

Ministar trgovine Rasim Ljajić, prema njegovim rečima, bio je spreman da ide u Skoplje, kako bi se sa predstavnicima makedonske vlasti rešio spor povodom necarinskih barijera za uvoz brašna u Makedoniju.

Vlasti u Skoplju su pre dve nedelje odlučile da se brašno iz Srbije može uvesti tek nakon što dobije akciznu markicu u Makedoniji, koja se dodeljuje posle fitosanitarnih pregleda brašna u toj zemlji, što, kako tvrde izvoznici, može da traje i mesec dana. Zbog toga izvoznici brašna iz Srbije mesečno gube oko 200.000 evra.

To je trinaesti put u poslednjih sedam godina da su Srbija i Makedonija u sporu zbog brašna. Iz Srbije se godišnje u Makedoniju izveze od 40.000 do 50.000 tona brašna.

izvor: beta.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments