Kada od 1. jula naredne godine počne primena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, oni će na objekte koje izdaju na dan plaćati paušalni porez.

Koliko se za sada zna, to će biti oko 3.000 dinara po jednom krevetu, piše Dnevnik. S obzirom na to da se mesečna dobit od ovog posla samo za dvokrevetne stanove meri stotinama evra samo na mesečnom nivou, ne bi trebalo da bude probema da se ova poreska obaveza ispuni.

Goste će moći da prijave elektornskim putem bez odlaska u nadležnu jedinicu MUP-a, što im je do sada bila obaveza. Izvesno je da je izdavanje kuća i stanova, posebno u većim gradovima, isplativ posao. To dobro dođe i onima koji ove nekrentine izdaju, baš kao i gostima koji tu borave.

Komfor je skoro isti kao u hotelu, a cene su niže. Tako se, recimo, u Novom Sadu  apartmani sa dve sobe, za dve osobe, izdaju po ceni od 60 evra za jednu noć. Računica kaže da se samo za pola meseca na ovaj način može zaraditi blizu 900 evra. Ovim poreskim propisima biće obuhvaćeni i objekti seoskog turizma.

Mnogim mestima se tokom letnjih meseci održavaju različite turističke manifestacije – kobasicijade, pihtijade, pa je za vlasnike nekretnina u manjim mestima to dobra šansa da višak stambenog prostora iskoriste na bolji način.

Izvor: Dnevnik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments