Vanredna sanitarna kontrola na granicama zbog “majmunske groznice”

       
EpicentarPress

Ministarstvo zdravlja naložilo je mere pojačanog nadzora na graničnim prelazima zbog pojave “majmunskih boginja” u zemljama zapadne Evrope.

Zoran Panajotović iz sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja, kaže da su kontrole graničnih prelaza intenzivirane, odnosno, da su uvedene 24-voročasovne kontrole sanitarnih inspektora.

Panajotović objašnjava da su pojačane kontrole uvedene kao mera predostrožnosti zbog pojave prvih slučajeva “majmunskih boginja” u zapadnoj Evropi.

”Konkretno to znači da je uvedena kontrola vazduhoplova iz ugroženih područja. Za sada radi se o putnicima iz Nigerije, a ako bude bilo potrebe i iz susednih zemalja”, rekao je Panajotović za TV Prva.

On je pojasnio da se putnici odmah šalju Institutu za javno zdravlje gde im se uzimaju anamnestički podaci – koliko su bili u Nigeriji, gde su tačno bili, da li su imali kontakte sa obolelima.

Za sada, kako kaže, nema opasnosti da se male boginje prošire u Srbiji, a mere koje se preduzimaju čine se iz predostrožnosti.

 

Izvor: Tanjug

Komentari: