Većini osnovaca ocene će biti zaključene do kraja maja, kada se završava i nastava, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da će mali maturanti imati još jednu probu završnog ispita – 1. juna dva testa će raditi kod kuće, a 2. juna test iz matematiku u školi.

Prva nedelja juna u školama biće rezervisana samo za osmake. Škole će biti otvorene od osam do 20 sati, a đaci će po odeljenjima dolaziti u različito vreme.

U ponedeljak 1. juna osmaci donose đačke knjižice, sliku i sve što treba da se registruju za malu maturu koja će biti 17,18. i 19. juna, a sa sobom će poneti dva testa – srpski (maternji) jezik i kombinovani test koji će raditi kod kuće.

“Te testove će raditi samostalno kod kuće da još jednom provere sebe i tipove zadataka koji će biti na završnom ispitu. Na onlajn probi male mature zadaci su bili zatvorenog tipa -na zaokruživanje, da izaberu ponuđene odgovore. Na završnom ispitu će polovina pitanja biti otvorenog tipa – da odgovore, dopišu”, rekao je ministar za Tanjug.

Dan kasnije (2. juna ) učenici u školu vraćaju urađene testove a u učionicama, opet u različito vreme, rade probni test iz matematike. Cilj je da učenici osete atmosferu završnog ispita, kako će izgledati raspored učenika po učionicama, šta sme a šta ne sme da nosi sa sobom.

Ministar kaže da će sve škole pre dolaska učenika biti dezinfikovane, da je obezbeđena zaštitna oprema.

Za popravljanje ocena osmaci imaju tri dana 3., 4. i 5. jun, a od 6. juna počinje pripremna nastava i to prvog dana onlajn na RTS planeta, a od 8. do 16. juna imaju pripremu u školi – naravno ko želi.

Mala matura polaže se 17,18. i 19. juna i to prvi dan srpski (maternji jezik), drugi dan matematika, a treći kombinovani test.

Probni testovi, testovi za malu maturu, kao i rezervni testovi već su odštampani u štampariji Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja. Probni test distribuiran je školskim upravama i direktori škola već su ih preuzeli. Testovi za malu maturu čuvaju se pod ključem.

Šarčević navodi da su “neozbiljni ” zahtevi pojedinaca i udruženja da se mala matura ne organizuje, da bi bilo “nepravedno”, da se to neće desiti jer on ne želi da krši zakon.

Srbija je, kako je rekao, napravila svoj model u obrazovanju tokom epidemije virusa korona i da je on funkcionisao “odlično”.

Za učenike od petog do sedmog razreda predviđeno je da od 8. do 16. juna popravljaju ocene u školi.

“Mi smo dali mogućnost da se poprave ocene. Ko će da dođe to će biti dogovor između nastavnika, učenika i roditelja”, rekao je Šarčević.

U srednjim školama prvi će u učionice da uđu maturanti koji će 1,2. i 3. juna da popravljaju ocene. Od 4. do 6. juna polažu veliku maturu – grupu predmeta i odbrana rada.

Maturanti imaju dovoljno vremena do 24. juna, kada počinje upis na fakultete.

Tek kada maturanti napuste školu, niži razredi će imati priliku za popravljanje ocena, a to je druga nedelja juna.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments