Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas očekivanje da će se nastaviti proces povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije od strane brojnih zemalja.

Dačić je na marginama sednice Ministarskog saveta zemalja Frankofonije u Parizu razgovarao sa predstavnicima država koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i sa kojima su učvršćeni ti stavovi, ali i sa predstavnicima drugih zemalja koje su spremne da preispitaju svoje stavove.

On je preneo da sastao sa ministrima niza zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da je od njih dobio uveravanja da će ostati pri svom stavu.

Takođe, kako je dodao, razgovarao je i sa ministrima zemalja koje preispituju svoje stavove u vezi za odlukom njihovih administracija koje su ranije priznale takozvano Kosovo, ali te informacije će sačuvati za potrebe Srbije kako bi se onemogućilo da druga strana radi u kontra smeru.

Nakon događaja u Kataloniji, koja ide putem takozvanog Kosova, odnosno jednostranih akata, mnogi uviđaju da Kosovo ne može biti sui generis, odnosno slučaj za sebe, već da to postaje jedan presedan na koji se sada svi pozivaju, što može ugroziti teritorijalni integritet niza zemalja širom sveta“, objasnio je Dačić.

On je najavio da će i u narednim mesecima nastaviti kontakte na tu temu.

 

Foto: Instagram

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments