Na takmičenju u Firenci, na kojem su učestvovale učenice iz 52 zemlje sveta, srpske takmičarke osvojile su tri medalje i jednu pohvalu.

Jelena Ivančić osvojila je zlatnu medalju sa 42 boda, što je maksimalan broj, srebrna medalja pripala je Tamari Ponjavić, bronzana Irini Đanković, a pohvalnica Nini Matić, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić čestitala je učenicama Matematičke gimnazije u Beogradu.

Matić je istakla da je uspeh naših matematičarki još jedna potvrda neophodnosti podrške mladima na međunarodnim takmičenjima, koji predstavljaju Republiku Srbiju kao zemlju koja neguje svoje talente i ulaže u budućnost.

Ona je podsetila na to da je resorno ministarstvo nedavno sprovelo javni konkurs za projekte podrške međunarodnim takmičenjima u oblastima računarstva, informatike, matematike i fizike, gde je između ostalih, odobren i Kup Matematičke gimnazije, koje je to ministarstvo podržavalo od prvog takmičenja, u prethodnih šest godina, sa više od deset miliona i sedamsto hiljada dinara.

Matić je navela da su ove godine odobreni i projekti: Internacionalni turnir mladih fizičara, Međunarodno takmičenje iz fizike i Međunarodno takmičenje iz informatičke i računarske pismenosti “Dabar”, kao i da će ugovori o njihovoj realizaciji biti potpisani 18. aprila u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: Vlada Srbije

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments