Hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, dan kada je po predanju rođen Isus Hristos.

U katoličkoj crkvi u ponoć, između Badnjeg dana i Božića služi se misa, koja se zove “Ponoćka”, i ta služba karakteristična je samo za Rimokatoličku crkvu.

Na prvi dan Božića, ukućani ostaju kod kuće, dok se drugi dan ide u posetu prijateljima, rodbini, komšijama. Čestitanje ide uz božićne pesme. Mladići su devojkama često kao tradicionalni božićni dar darivali tzv. božićnicu, ukrašenu jabuku.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je naveo da je važno da se porodice okupljaju i ističe da se ne smemo bojati da budemo ljudi, da božićna ponoćna misa ima posebno značenje.

– To je centralna sveta misa u toku toga jednoga dana, jer Božić ima svoju osminu. Imamo misu bdenja navečer, a ponoćka označuje da je Sin Božji, kao svetlo od svetla, došao u punu nemoć čovečanstva, naveo je nadbiskup Hočevar tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a.

Istakao je da Knjiga mudrosti u Starom zavetu govori da je kada je noć najveća, oganj, reč Gospodnja jurnula u ovaj svet i prosvetila ga, dala mu snagu i perspektivu.

– Time smo svi pozvani da ne dozvoljavamo da nad nama vlada bilo kakva tama, kazao je za Stanislav Hočevar.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments