Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci.
Jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci, Vavedenje, ili kako ga još zovu Sveta Prečista ili Ženska Bogorodica, obeležen je crvenim slovom u pravoslavnom kalendaru.
Vavedenje Presvete Bogorodice spada među 12 najvećih i najpoštovanijih hrišćanskih praznika.

Marija je kao trogodišnje dete data u hram, jer su se tako zavetovali njeni roditelji Joakim i Ana. Kako dugo nisu mogli da imaju dece, obećali su Bogu da će, ako im da poroda, dete predati njemu da služi.

U svečanoj povorci, Marija je išla svečano odevena i ukrašena, između majke i oca, a iza njih kretali su se mnogi rođaci i prijatelji. Sve vreme prisutni su bili i božiji izaslanici- anđeli. Na ulazu u hram, Mariju je dočekao prvosveštenik Zaharija, otac svetog Jovana Preteče i Krstitelja i uveo je u svetinju, gde je ostala do svoje 12 godine.

Posle smrti roditelja, Devu Mariju su dali Josifu, njenom rođaku iz Nazareta. U Josifovom domu Presveta Bogorodica Marija je i primila blagovest od arhanđela Gavrila da će roditi Sina Božjeg.

Vavedenje je jedan od pet najvećih praznika posvećenih Presvetoj Bogorodici i krsna slava brojnih srpskih rodova.

Uvek pada u vreme Božićnjeg posta, pa je i slavska trpeza posna. Bez obzira u koji dan padne, dozvoljena je riba.

Žene koje ne mogu da imaju decu odlaze su u manastire i provode čitavu noć u molitvama.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments