Kurir.rs

Na današnji dan 1999. godine, NATO bombe pale su na kinesku ambasadu na Novom Beogradu. Poginule su tri osobe.

Ambasada je pogođena sa tri projektila oko 23:45. Tri kineska državljanina izgubila su živote, dok je veliki broj službenika ambasade povređen. Ovo je izazvalo ozbiljan diplomatski incident.

NATO je za bombardovanje okrivio pogrešne i zastarele mape koje im je dostavila CIA.

Blic.rs

U danima nakon incidenta ispred mnogih američkih ambasada širom sveta održani su protesti.

Na zahtev Kine, 8. maja, održana je hitna sednica Saveta bezbednosti

Predstavnik Kine je pročitao saopštenje kineske vlade u kome se ističe da napad predstavlja kršenje suvereniteta Kine, kao i osnovnih načela međunarodnih odnosa. Takođe, Kina je oštro osudila ovaj varvarski čin, i oštro protestovala, zahtevajući da NATO, predvođen Sjedinjenim Državama preuzme odgovornost, i zadržala pravo da preuzme dalje mere. Dalje se u ovom saopštenju napad na ambasadu naziva ratnim zločinom.

Predstavnici SAD-a tada su ponovo  istakli da im cilj nije bilo gađanje civila niti ambasada drugih zemalja, već da je bombardovanje kineskog diplomatskog predstavništva bila greška.

Ostali događaji

1996. godine počelo je suđenje Dušanu Tadiću, bosanskom Srbinu. Njemu se u Hagu sudilo za ratne zločine. Ovo je prvo suđenje za ratni zločin posle Nirnberga i Tokija.

2000. godine Vladimir Putin prvi put je stupio na vlast u Rusiji.Istog dana  2018. položio je zakletvu za predsednika Rusije, što mu je ukupno četvrti mandat

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments