Odmorsadecom.com
Odmorsadecom.com
Zdrava sredina, ugodan ambijent, tradicionalna srpska kuhinja, ekološka hrana, aktivan odmor u prirodi, etnografske i druge kulturno-istorijske vrednosti, zajedno su doprinele da ovaj tip turizma postane sve popularniji u modernom vremenu.
Serbia.com
Serbia.com
Svedoci smo da smo se u poslednje vreme svi nekako okrenuli gradovima i svoje živote i poslove usmerili ka metropolama. U gradu su prilike i mogućnosti za uspeh svakog posla zagarantovane. Užurban način života i mnogo obaveza umore. Stanje kroz koje smo svi prošli kao da nas je vratilo pravim vrednostima, i pomoglo da shvatimo bez čega sve možemo i da su porodične vrednosti najbitnije. Sa tim u vezi ko god je imao priliku,  svoj boravak premestio je na selo. Naravno da povratak normalnom načinu života podrazumeva i vraćanje u gradove ali zašto ne bi taj mali deo raja, kao što je odlazak na seoska domaćinstva, ostavili kao naviku za slobodne vikende.
Serbia.com
Gotovo da u svakom delu Srbije postoji domaćinstvo koje će vas rado ugostiti i na taj način omogućiti da boravite u manje poznatim predelima, daleko od urbane vreve i turističke industrije, a u blizini nacionalnih parkova, parkova prirode, reka, jezera, manastira, arheoloških lokaliteta.

Uz poznatu gostoljubivost i toplinu naših domaćina i domaćica, imaćete priliku da iskusite i svu raznolikost seoske Srbije. Svaka regija u Srbiji na sebi svojstven način će vas ugostiti i približiti svoju bogatu istoriju.

Ludikamen.rs
U Vojvodini preovlađuju salaši, poznati po obilnoj trpezi i ljubavi prema konjima. Ako ste ljubitelj rustike, seoskog atara, tradicionalne vojvođanske kuhinje i dobrog vina, preporučujemo vam da posetite neke od najlepših salaša u Vojvodini. Kada smo krenuli da istražujemo opcije, saznajemo da su vam oko desetak njih na raspolaganju čim ukucate na pretraživaču. U ponudi ćete pronaći za svakog po nešto. Spram vaših afiniteta, mogućnosti i toga kako vidite svoj odmor, vaš odabir će “pasti” na jedan od njih.
Go-gotravel.rs

U Šumadiji i Pomoravlju boravićete na negovanim imanjima i u „moravskim“ kućama. Zbog zatalasanih brežuljaka i slikovitih krajolika mnogi je porede sa čuvenom Toskanom, a oni koji dođu da to provere često ostanu par dana duže. Napravite odmor ispunjen tradicionalnim srpskim gostoprimstvom, upoznajte pravog srpskog seljaka, probajte domaću rakiju od šljive i kajsije.

Vinskipasossrbije.rs
U vinskim krajevima, često se prepliću seoska domaćinstva i podrumi vina. “U vodi ćeš videti svoje lice, a u vinu izraz svoje duše” , kaže stara izreka. Kako stvari stoje, Srbi su u vinu (napokon) videli i šansu za dobru zaradu. Jer, vinski turizam je na dobrom putu da uskoro postane jedan od srpskih turističkih brendova.
U svetu je već nekoliko godina u trendu sve što je vezano za vino, a odskoro je tako i kod nas. Ljubitelji božanskog pića nedavno su od Turističke organizacije Srbije dobili „uputstvo za uživanje“ – mapu „Putevi vina“, u kojoj se detaljno predstavlja osam vinskih regiona. Uz autohtone sorte, odličnu domaću kuhinju i sjajan provod, nema sumnje da srpski vinari mogu da privuku domaće i strane turiste.
Serbia.com

Na planinama Zapadne Srbije odmaraćete se u toplim brvnarama i vajatima. Šta vas prvo asocira na zapadnu Srbiju? Netaknuta priroda Tare, smaragdna boja Drine, Zlatibor i komplet lepinja, Mokra gora i vožnja vozićem po Šarganskoj osmici? Divčibare, valjevske planine, duvan čvarci i kajmak? Sve to, i još mnogo toga sastalo se ovde na zapadu zemlje. Sve što treba jeste da odaberete kutak za vaš sledeći odmor i isplanirate svoje obilaske. Bilo da odabrete neko od skromnih domaćinstava, vajata ili apartmana to na kraju bude i manje bitno. Važno je iskoristiti sve mogućnosti kraja u kojem se nađete. Niko se neće sećati sobe i posteljine. Sećanja baziramo na doživljenim osećajima, mirisima, ukusima i energiji koja nas preplavi kada kročimo negde. Na nečemu novom, što smo spoznali i naučili.

turizamusrbiji.rs
Sve lepote naše zemlje sastale su se na jednom mestu, u istočnoj Srbiji. Priroda se ovde poigrala na neverovatan način. Rezultat – moćni vodopadi Lisine i Prskalo, mitski nestvarna vrela Krupaje i Mlave, duboki Lazarev kanjon sa najlepšim vidikovcima, kitnjasta Resavska pećina, lekovite i mirisne trave Homoljskih planina i još mnogo toga. Sve ovo vekovima privlači razne narode počevši od Rima a čije dobro očuvane tekovine ne smete propustiti. Istražite carski grad Felix Romulianu ili manastirska utvrđenja Ravanice i Manasije. Sve ovo i mnogo toga još pokazaće vam ljubazni domaćini u čijem smeštaju ćete potražiti odmor nakon obilaska ovih destinacija. Bilo da odaberete domćinstva, apartmane, male turističke komplekse sa svim udobnostima ili etno sela nećete pogrešiti. Tragajući za materijalom koji ćemo vam predstaviti naišli smo na predivne kućice u koje poželite momentalno da se preselite. Ne budite lenji, istražujte opcije za slobodne vikende, napravite svoj plan uživanja u svojoj zemlji.
Budite se uz zvuke prirode, hranite se ukusnom domaćom hranom i tek ubranim voćem i povrćem, upoznaćete seoske običaje i tradiciju, skrovita mesta, i divne ljude.
Uživajte punim plućima, Srbija vas čeka raširenih ruku!
Izvor: Selo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments