Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da država svake godine izdvaja sve više sredstava za lečenje pacijenata koji boluju od retkih bolesti, uz napomenu da je Vlada i ove godine izdvojila novac za morkio sindrom, LAL deficit i retke tumore.

Lončar je u Dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS) najavio da će u toku sledeće nedelje zasedati Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na kome će biti pokrenuta procedura za nabavku lekova.

“Ono na čemu ćemo insistirati i za šta ćemo se boriti jeste da, pored interesa farmaceutske industrije, kada nam već ne daju da prvih godinu dana lekovi budu besplatni, lek platimo tek kada vidimo da može da pomogne detetu”, naveo je ministar.

Prioritet za 2018. godinu, kako je dodao, jeste proširenje dijagnostičkih metodologija u okviru prenatalne dijagnostike, gde će se pre svega raditi na analizi uzoraka u Srbiji.

Prema njegovim rečima, mnogo tih uzoraka ide u inostranstvo, više od 1.000 za dve do tri godine, što odnosi mnogo novca, a sada su stvoreni uslovi da se to radi u Srbiji, što će biti jeftinije i bolje.

“Radiće se i na uspostavljanju novog sistema, gde bi ginekologija, pedijatrija i lečenje dece bili pod jednim krovom”, ukazao je Lončar.

On je, na pitanje o članstvu u organizaciji Eurotransplant, rekao da je Srbija ispunila sve što je ta organizacija postavila kao zadatak pre godinu dana, te da je ostalo da zakon o transplantaciji uđe u skupštinsku proceduru.

Najveći broj donora i transplantacija srca bio je prošle godine, imali smo više od 90 spasenih života samo iz programa transplantacije i nastavljamo da radimo na tom planu, istakao je ministar.

Takođe, on je najavio da će 9. januara biti potpisan ugovor sa Ministarstvom zdravlja Italije koji će omogućiti da naši pacijenti kojima je hitno potrebna transplantacija budu na italijanskoj listi i hitno dobiju organ.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments