Visok krvni pritisak se nekada smatrao bolešću starih

       

Visok krvni pritisak se nekada smatrao bolešću starih, ali je danas sve prisutniji i među mlađim osobama. Zovu ga još i tihim ubicom, upravo zbog simptoma koji često izostanu.

Arterijska hipertenzija spada u hronične masovne nezarazne bolesti savremenog čoveka i procenjuje se da u svetu boluje više od jedne milijarde ljudi. To je jedan od najvažnijih faktora rizika za nastanak i drugih oboljenja srca i krvnih sudova, pre svega angine pektoris, infarkta miokarda ili moždanog udara. Smatra se da osobe koje imaju visok krvni pritisak čak sedam puta češće mogu dobiti moždani udar.

Kada je pravo vreme da se pacijentu uvede antihipertenzivna terapija, koja nažalost često zahteva i upotrebu dva, tri, pa čak i četiri leka, objašnjava za “Blic” prof. dr Dejan Sakač, kardiolog u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

“Evropsko udruženje kardiologa visok krvni pritisak definiše kada su njegove vrednosti više ili jednake od 140 sa 90. U aktuelnim preporukama za tretman arterijske hipertenzije iz 2018. godine novine se odnose na postupak postavljanja dijagnoze, postizanje željenih vrednosti krvnog pritiska u odnosu na postojanje drugih bolesti i ukupnog kardiovaskularnog rizika”, ističe prof. dr Sakač.

Ove preporuke, nastavlja doktor, preporučuju pravo vreme kada se pored promene stila života, pacijentu uvodi i antihipertenzivna terapija.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments