Vlada Srbije: Moguće smanjenje akciza na gorivo

       

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da Vlada Srbije razmišlja o smanjenju akciza i da se još procenjuje kakve bi to imalo efekte.

On je objasnio da se ne može svaka mera posmatrati izolovano, dodavši da i MMF smatra da akcize i njihovo eventualno smanjenje ne doprinose rastu.

“O tome možemo da diskutujemo. Ono što u ovom trenutku radimo kao Vlada jeste da ipak razmišljamo i o tome i da intenzivno radimo sa premijerkom Anom Brnabić na tome da nađemo najbolju meru ako je potrebno da izađemo građanima u susret i po tom pitanju”, rekao je Siniša Mali.

Šef Misije MMF-a Džejms Ruf rekao je da smanjenje akciza nije prioritet, i objasnio da su PDV i akcize relativno dobro rešenje iz perspektive rasta, i da je fokus MMF-a više na smanjenju poreza na rad i povećanju podsticaja za investicije kroz smanjenje poreza na dobit, a sve u cilju ubrzanja rasta.

“U centru pažnje MMF-a je uvek zaštita ugroženih grupa, kao što su siromašni poljoprivrednici, koji su pod udarom povećanja cena, i smatramo da je to pitanje bolje rešavati kroz dobro targetirani sistem socijalnih beneficija”, poručio je Ruf.

On je rekao i da je činjenica da je benzin poskupeo zbog povećanja cene nafte na svetskom tržištu, a ne zbog povećanja akciza, i dodao da cene nafte rastu i padaju kao i druge cene.

Izvor: Vlada Srbije
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments