Vojni avion srušio se jutros kod Kovačice.  Poginuo je pilot major Robert Kaloci, a povređen je pilot major Aleksandar Matić u svesnom stanju je prevezen i zbrinut na Vojnomedicinskoj akademiji.

Kako se navodi u saopštenju, školsko-borbeni avion Super galeb G-4 sa dvojicom pilota u posadi bio je na trenažnom letu.   

Prema nezvaničnim informacijama koje prenose beogradski mediji, piloti su se katapultirali iz aviona.

Do nesreće je došlo oko 9.50 časova u blizini izlaza iz Kovačice.

”Bio sam kod kuće kada se začuo prestanak rada motora aviona i video da su se dva pilota katapultirala. Na licu mesta se može videti i krater”, kaže D. B. iz Kovačice za Blic.

Nakon objave informacije o padu aviona u beogradskim medijima, Vojska Srbije prvobitno se obratila javnosti kratkim saopštenjem:

”Školsko-borbeni avion „Super galeb G-4“, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, kojim su upravljali piloti iz Centra za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra, srušio se danas oko 9.50 časova u rejonu opštine Kovačica”, piše između ostalog u saopštenju.

Nakon toga,Vojska je objavila imena poginulog i povređenog pilota, a kako se navodi, više detalja o uzroku nesreće, biće poznato nakon izvršenog uviđaja i  spovedene istrage.

”U nesreći koja se danas dogodila u rejonu opštine Kovačica, prilikom redovnog trenažnog leta na školsko-borbenom avionu „Super galeb G-4“, poginuo je pilot major Robert Kaloci, a povređeni pilot major Aleksandar Matić u svesnom stanju je prevezen i zbrinut na Vojnomedicinskoj akademiji.

Major Kaloci je obavljao dužnost opitnog pilota u Centru za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra, bio je u braku i imao sina.

Nadležni tužilac nalazi se na mestu nesreće. Istraga je u toku.

Telegrame saučešća porodici stradalog pilota uputili su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Povodom tragičnog događaja, ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, daće izjave za medije u 13 časova, ispred VMA”, navodi se u saopštenju Vojske Srbije.

Izvor: Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments