Vozači koji jure 100 km/h brže od dozvoljenog ili sedaju za volan sa više od dva promila alkohola, uskoro će osim sa 30 do 60 dana zatvora, biti kažnjavani i novčano 120 do 150 hiljada dinara.

Ove izmene u tek donetom Zakonu o bezbednosti saobraćaja trebalo bi da stupe na snagu najverovatnije od početka jula.

Na taj način će kazne za takozvanu “nasilničku vožnju” biti drastično pooštrene, a pored zatvorske i novčane sankcije i dalje je predviđeno oduzimanje dozvole na najmanje devet meseci i 15 kaznenih poena. I kod novih kazni će važiti nulta tolerancija i nijednom bahatom vozaču se neće gledati kroz prste.

“Ideja zakonodavca je da dodatno pooštri sankcije za nasilničku vožnju i tako još preventivnije utiče na bezbednost na putevima. Bilo je mišljenja da za najteže prestupe, uz zatvorsku, mora da ide i novčana kazna i zbog toga će tek doneti propisi biti promenjeni. Ukoliko neko bahatom vožnjom izazove saobraćajnu nesreću, platiće od 130.000 do 150.000 dinara, a ako do udesa ne dođe, kazna će biti nešto manja, od 120.000 do 140.000. Uz sve to, moraće i na robiju, a ostaće bez dozvole najmanje devet meseci”, rečeno je u Upravi saobraćajne policije.

Vozači koji naprave prvi prestup, sudija za prekršaje može da ih osudi na društveno korisni rad, umesto da ih šalje u zatvor. Predviđeno je da taj rad traje od 240 do 360 sati, u zavisnosti od težine i okolnosti prekršaja.

Izvor: Srbija Danas

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Slobodan
31/05/2018 16:27

Ja se u potpunisti slazem sa tom odlukom a ,sta cemo sa onim koji ubiju pjesaka I pobjegnu sa lica mjesta.Ti imaju para da plate slobodu……………..