Foto: MUP

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja koje su usvojene u Skupštini Srbije, stupaju na snagu od 1. aprila.

Izmenama su predviđene strože kazne za nasilničku vožnju, pa je tako za preticanje kolone preko pune linije, za dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta, kao i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi – predviđen obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Maksimalna količina alkohola u krvi za vozače smanjena je sa 0,3 na 0,2 promila, uz veće kazne za prekoračenje brzine.

Kazne za nevezivanje pojasa udvostručene su, a ubuduće će umesto 5.000 biti 10.000 dinara.

Izmene i idopune zakona,  pored ostalog,  predviđaju i mogućnost preticanja sporih vozila preko “pune” linije.

To će se odnositi na preticanje traktora, radnih mašina i sličnih prevoznih sredstava.

Predviđeno da se deca mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje, u zavisnosti od uzrasta i visine deteta.

U slučaju ako je vozačka dozvola istekla za više od šest meseci, smatraće se da je to propust koji vozač može da napravi, a koji nema veze sa vozačkim znanjem i sposobnostima.

Izmenama Zakona su pooštreni uslovi za dobijanje vozačkih dozvola, a mladi vozači će moći da upravljaju vozilom snage motora do 80 kilovata, sve dok po proceni stručnjaka ne steknu zrelost i iskustvo za samostalno upravljanje ostalim kategorijama vozila.

Za mlade vozače predviđena je nulta tolerancija na alkohol, telefoniranje, kao i zabrana vožnje između 23 i šest sati, a moći će da prevoze najviše tri osobe, uključujući i osobu pod čijim nadzorom voze.

Takođe, predviđene su i nove mere kontrole za auto-škole, kako bi se povećao kvalitet obuke, i to kroz jedinstveni informacioni sistem u koji će se “slivati” svi podaci vezani za osposobljavanje kandidata, uključujući i audio i video zapis polaganja ispita.

Kada je reč o tehničkom pregledu vozila, predviđeno je obavezno uspostavljanje video-nadzora prilikom vršenja tehničkog pregleda koji će posebnim programom biti povezan sa MUP-om.

Izvor: Kurir.rs/Tanjug.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nonejm
23/03/2018 17:46

Poskupece obuka za vozace.
Poskupece mito policajcima.