Vozači u Srbiji znaće za svaku nesreću na putu ubrzo nakon što se ona desi, čime će blagovremeno biti upozoreni da uspore kretanje ili promene rutu ukoliko je saobraćaj u potpunom prekidu.

U realnom vremenu biće obavešteni i o vremenskim nepogodama koje bi mogle da prouzrokuju saobraćajne nezgode.

Reč je o takozvanom RDS sistemu obaveštavanju vozača o stanju na putevima preko radio-veze, što se već primenjuje u nekim zemljama. Zahvaljujući tome vozači će dobijati obaveštenje ukoliko je negde došlo do velikog sudara, zastoja ili se pojavila magla kakva je prošle nedelje odnela osam života na auto-putu kod jagodine, a sve kak obi se predupredile nesreće u saobraćaju.

Ovu novinu potvrdio je i načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov. Prema njegovim rečima, sistem je takav da se poruka automatski uključuje za konkretnu deonicu puta na kojoj se nalazite.

“Obaveštenja bi bila emitovana putem repetirota JP „Emisiona tehnika i veze“, a poruka će se automatski uključivati čak i ako trenutno slušate muziku na CD ili putem USB”, najavio je Arsov.

Kako objašnjava Slađan Stanković, rukovodilac sektora tehnike u ovom preduzeću koje će obezbediti tehničke uslove, svaki auto ima mogućnosti za prijem ovakvih obaveštenja.

“Za početak sva vozila treba da imaju uključenu ovu opciju, odnosno dugme TA (trafic anouncment), koji ima svak iradio sa RDS prijemnikom, i koje je po difoltu uključeno, ali ga vozači iz nekog razloga isključuju. Radio-stanica sa nacionalnom pokrivenošću prikuplja podatke saobraćajne policije „Puteva Srbije“, meteoizveštaje i selektuje ih. Operator zatim uključuju prijemnik za konkretnu deonicu na koju se informacija odnosi, a spiker saopštava informaciju kao i svaku drugu vest. To praktično znači da ako ste u zoni dometa predajnika koji emituje informaciju od značaja i imate uključenu opciju TA, vama će se automatski prekinuti muzika i čućete saopštenje”, ističe Stanković.

On napominje da za sada u Srbiji postoje tri repetitora na kojima mogu da ožive ovaj sistem, ali su u ovom preduzeću još početkom godine napravili projekat obnove FM mreže za emitovanje radijskih programa javnih medijskih servisa. Kada to bude realizovano, cela Srbija će biti pokrivena, odnosno u ovom slučaju sto odsto auto-puteva, 98 odsto regionalnih i 97 odsto lokalnih puteva.

Izvor: Telegraf
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Miroslav
19/10/2018 13:43

A kada planiraju da krene i TMC u Srbiji, posto kasnimo lepih 20 godina. Opcija pogodna za navigacione uredjaje da zaobilaze guzve i zastoje. https://en.wikipedia.org/wiki/Traffic_message_channel