Foto: srbijasume.rs

Srpski turizam je zbog koronavirusa u prvih pet meseci ove godine oštećen za oko 300 miliona evra. Procene su da bi do kraja godine minus u tom sektoru mogao da bude čak milijardu evra. 

Zbog toga se i Srbija okreće domaćim gostima i oni koji budu uspešni u njihovom privlačenju uspešno će napraviti prvi korak ka oporavku u turizmu, rekao je za RTS ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Međunarodni turizam praktično je nestao. Međunarodnih putovanja je u svetu manje za čak 58–80 odsto, a šteta se procenjuje na 910 milijardi evra, rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku  Rasim Ljajić.

Od srede počinje podela dodatnih vaučera u svim poštama u Srbiji koje građani mogu da iskoriste u ugostiteljskim objektima koji su se prijavili za njihovo korišćenje.

“Korišćenje tih vaučera je dobrovoljno i ugostitelji mogu ali ne moraju da se prijave za primanje vaučera. Trenutno ih preko 1.500 ugostiteljskih objekata prihvata, a verujem da će njihov broj rasti”, rekao je Ljajić.

Za samo mesec i po dana podeljeno je 160.000 vaučera, a 57 odsto građana koji su ih uzeli su penzioneri.

U ponedeljak je održan sastanak u Privrednoj komori Srbije sa predstavnicima hotelijera i ugostitelja sa ministrom finansija Sinišom Malim o modelima pomoći ovoj grani privrede.

“Imali smo sastanak u PKS i verujem da ćemo do ponedeljka sačiniti paket pomoći iako nećemo moći da ispunimo sve zahteve. Neki od tih zahteva nisu realni poput toga da se moratorijum na kredite produži na šest meseci, a isplata minimalaca zaposlenima za još tri meseca. Ali ćemo svakako naći neki model pomoći”, rekao je Ljajić.

Što se trgovine tiče ministar kaže da je porasla onlajn prodaja svih artikala od bele tehnike do namirnica.

Ipak, ministar Ljajić ne vidi razlog da se cene podižu osim možda kada je reč o cenama sezonskog voća i povrća jer transport i dalje ne ide u punom kapacitetu.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments