Foto; nsuzivo

Visoki savet sudstva je krajem godine objavio konkurs za 307 sudijskih mesta u 110 sudova, a prijavilo se čak 1.870 kandidata, što znači da se za jednog sudiju prijavilo šest kandidata, piše “Politika” pozivajući se na (VSS).

Kokursom su obuhvaćeni skoro svi sudovi opšte i posebne nadležnosti, među kojima su sva četri apelaciona suda, dva suda republičkog ranga (Upravni i Prekršajni apelacioni sud), 10 privrednih sudova, 28 prekršajnih i veliki broj osnovnih i viših sudova.

U VSS-u kažu da se na konkurs prijavio 591 sudija, a od 1.279 drugih kandidata – njih 889 su sudijski pomoćnici, 63 advokati i 327 iz kategorije “ostalih”, a to su uglavnom pravnici iz državne uprave, privrede i bankarstva.

Reč je o najmasovnijem konkursu poslednjih decenija, ako se ne računa reizbor, odnosno “opšti izbor” sudija 2009. godine, kada je celo pravosuđe ponovo bilo reizabrano, navodi beogradski list.

Posle toga, a ni godinama pre toga, napominje se u tekstu, nije bilo konkursa za tako veliki broj sudijskih mesta.

Nedavno, VSS je objavio raspored polaganja ispita za kandidate koji konkurišu za prvi izbor na sudijsku funkciju.

Ukupan broj sudija u Srbiji, navodi “Politika”, treba da bude oko 3.000. a upražnjeno je 10 odsto potrebnih sudijskih mesta.

Osnovnim sudovima nedostaje 145, a višim 55 sudija, dok u prekršajne sudove treba da dođe 57 novih sudija, a u privredne njih 22.

Prekršajnom apelacionom sudu nedostaje sedam sudija, a Upravnom – deset.

Apelacioni sud u Beogradu dobiće četvoro novih sudija, kragujevačka i niška apelacija po troje dok će apelacija u Novom Sadu primiti na dužnost jednog sudiju, zaključuje beogradski list.

Izvor: Politika/Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments