U poslednjih deset godina vatrogasci-spasioci spasili su više od 25.000 života, a samo prošle godine imali su više od 34.000 intervencija u kojima je spaseno više od 1.300 osoba, kaže Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Marić u intervjuu Politici, otkriva da je u 2019. godini bilo 18.500 požara na otvorenom, gde je nepažnjom građana stradalo 14 osoba, a povređeno njih 40. U istom periodu, bilo je i oko 7.000 požara na građevinskim objektima, a da su vatrogasci-spasioci spasili 226 osoba, dok je bilo 239 povređenih.

Povodom nedavnih razornih zemljotresa u Albaniji, Marić podseća da je u sektoru kojim rukovodi još 2009. godine počelo formiranje specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina.

“Imamo ih osam, u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Boru, Valjevu, Kruševcu i Užicu. Reč je o 120 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica koji su prošli posebne obuke i imaju specijalnu opremu za pretragu terena u urbanim sredinama. Oni prilikom pretrage za nestalima koriste i službene pse”, priča Marić.

On ističe da su formiranjem Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu unapređene mogućnosti za odgovarajuću prevenciju i odgovor na vanredne situacije, uključujući i pružanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

“Od 2010. do 2017. godine, izuzevši 2014. i 2015., vazduhoplovi za gašenje požara ruskog ministarstva za vanredne situacije bili su izuzetna pomoć u gašenju vatre na otvorenom prostoru, kako u Srbiji, tako i u susednim zemljama. Ne smemo zaboraviti ni poplave 2014. godine, kada se Srpsko-ruski humanitarni centar koordinirao dolazak i akciju ruskih spasilaca koji su prvi pritekli u pomoć Srbiji, kao i dopremanje humanitarne pomoći iz Ruske Federacije”, navodi Marić.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments