Za dva dana urađene 2 transplantacije bubrega u Tiršovoj

       
U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj britanski i srpski hirurzi uradili su dve transplantacije bubrega u kojima su donori bili roditelji, a organ im je izvađen laparoskopski.

Bubreg je od svog oca dobio devetnaestogodišnji mladić, a petogodišnji dečak dobio je bubreg od majke. Oba pacijenta već dugo leče se na Odeljenju nefrologije u Tiršovoj.

Direktor Univerzetske dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić kaže da se transplantacija bubrega u toj ustanovi radi već 18 godina i da saradnjom sa lekarima iz Velike Britanije, koji su lideri u transplantacionoj hirurgiji u Evropi, žele da je podignu na viši nivo.

“Naši lekari će ići u Veliku Britaniju na edukaciju. Uspostavljanjem saradnje imaćemo stalnu podršku kolega iz Britanije”, rekao je Dučić za Tanjug.

Organ donora izvađen je laparoskopski, bez klasičnog reza. To je minimalno invazivna metoda, čije su prednosti to što se pacijent pre oporavlja i za dva, tri dana može da napusti bolnicu, ožiljak je minimalan.

Laparoskopija je standard u svetu, kada se organ uzima od živog donora. Lekari u Tiršovoj nadaju se da će postati standard i u Srbiji.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments