Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević izjavio je da je u privatizacionom portfelju Ministarstva privrede u januaru 2017. godine bilo ukupno 168 preduzeća, a da će ih do kraja godine ostati još oko 120.

Knežević je u autorskom članku za magazin BizLife naglasio da su trenutno otvoreni javni pozivi za prodaju četiri firme, i da je plan da se do kraja godine objavi još pet javnih poziva, dodavši da se od privatizacije u ovoj godini u budžet slilo 27,8 miliona evra.

U ovoj godini je, kako je istakao, kroz projekat “Decenija preduzetništva”, koji je iniciralo Ministarstvo privrede kao produžetak “Godine preduzetništva”, bilo odvojeno 18,2 milijarde dinara, od čega 7,6 milijardi nepovratnog novca za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća.

“Od početka godine, zaključno sa decembrom, podržali smo kroz investicione i razvojne projekte 167 firmi iz sektora malih i srednjih preduzeća, dok je u razmatranju još oko 120 zahteva”, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo privrede je podržalo gotovo 400 preduzetnika za nabavku nove opreme vredne 2,8 milijardi dinara.

Sumirajući rezultate rada ministarstva na čijem je čelu, Knežević je izdvojio podatak da je 37 javnih preduzeća u prvoj polovini 2017. ostvarilo neto dobitak od 16,3 milijarde dinara, što je posledica pozitivnih efekata smernica koje su ta preduzeća dobila nakon što su u 2014. ostvarila neto gubitak od oko 65 milijardi dinara.

Uveren sam u to da će 2018. biti godina razvoja i napretka. Planirani budžet Ministarstva za narednu godinu iznosi 20,2 milijarde dinara, od čega je za podršku privredi namenjeno 17,98 milijardi, naveo je Knežević.

Prema njegovim rečima, za infrastrukturne projekte i razvoj lokalnih samouprava odvojeno je 1,88 milijardi dinara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments