Foto: pixabay.com

U prvih 12 dana nove godine u Srbiji je urađeno rekordnih sedam transplantacija od dva donora, ohrabrujući su podaci Ministarstva zdravlja!

Zahvaljujući dobrovoljnim davaocima organa i njihovim porodicama, transplantirana su četiri bubrega, dve jetre i jedno srce, koje je dobio najmlađi pacijent Vuk Vuković (15).

Više davalaca organa

Svi pacijenti koji su dobili nove organe uspešno se oporavljaju, a neki od njih već čekaju da odu svojim kućama. Prema rečima domaćih stručnjaka, cilj je da se ovakav pozitivan trend nastavi, jer što više bude donora, biće više i spasenih života. Prema nezvaničnim podacima, trenutno na nov organ čeka oko 1.000 pacijenata, najviše za bubreg.

– Od početka 2020. godine bila su dva donora, zahvaljući kojima je spaseno čak sedam života, od kojih je i jedan dečiji. Za prvih 12 dana januara uspešno su urađene četiri transplantacije bubrega, dve jetre i jedna srca. Svi se oporavljaju i postoperativni tok ide u pravom smeru. Potrebno je da nastavimo ovaj trend i da imamo još više dobrovoljnih davalaca organa u našoj zemlji – navode u Ministarstvu zdravlja.

Načelnica Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu rada srca Kliničkog centra Srbije dr Emilija Nestorović kaže za Informer da bolest ne bira i da može da se desi svakome od nas, zato je mnogo važno da imamo svest o važnosti doniranja organa.

– Mi kao ustanova raspolažemo najsavremenijom tehnologijom, pa pojedinim pacijentima možemo da pomognemo u čekanju novog srca ugradnjom srčanih pumpi. Ali bolesno srce ne može da kuca zauvek. Zato je veoma ohrabrujuća statistika koju imamo od početka ove godine, a to je sedam transplantacija za samo 12 dana. Broj donora se povećao i krajem 2019. godine, kada smo imali jednu transplantaciju srca u decembru. Ali krenuli smo uspešno, idemo uzlaznom putanjom i u 2020. Nadam se da ćemo uspeti da održimo taj trend, pre svega zbog naših pacijenata koji čekaju novu životnu šansu. Posebno raduje i činjenica da su se u rad uključili i ostali transplantacioni centri u Srbiji – priča dr Nestorović i dodaje:

– Tako, na primer, srce koje smo transplantirali drugi dan nove godine bilo je od donora iz Kragujevca. Intervencija je prošla bez komplikacija i pacijent star 15 godina uspešno se oporavlja. I za nas, to je veliki uspeh. Važno je da ljudi shvate da ovo nije tabu-tema, da je doniranje humano delo, nečiji nov život, osmeh, ozdravljenje…. – naglašava naša sagovornica.

Dr Branislav Olujić, transplantacioni hirurg u Urgentnom centru KCS, takođe ističe da je početak godine veoma ohrabrujući za dalji rad i otkriva da se svi transplantirani pacijenti uspešno oporavljaju.

Izvor: Informer

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments