U prošloj godini, od ukupno 30.700 saobraćajnih nezgoda, u 45 su učestvovali vozači pod dejstvom psihoaktivnih supstanci od toga 5 saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, 23 saobraćajnih nezgoda sa povređenim licima i 17 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.

Svi oni koji imaju lošu naviku da sednu za volan pod dejstvom psihoaktivnih supstanci imaće razlog za brigu. Pripadnici Uprave saobraćajne policije od Nove godine dobili su još jedno zaduženje,  kontrolu vozača na psihoaktivne supstance.

Saobraćajna policija od 2009. ima odobrenje da kontroliše vozače na prisustvo psihoaktivnih supstanci i od tog perioda te kontrole i sprovode.

Korišćenjem uređaja “Dräger DrugTest 5000”, testiranje je vrlo jednostavno i gotovo za nekoliko minuta. Na osnovu uzorka pljuvačke uređaj detektuje prisustvo sedam vrsta narkotika.

– Postoji i drugi način testiranja, upućivanjem vozača, za koga se posumnja da upravlja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, na stručni pregled u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, gde medicinsko osoblje vrši analizu na osnovu uzorka krvi, odnosno urina – rekli su za naš portal iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ukoliko se utvrdi da je vozač upravljao vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, policijski službenici isključiće vozača iz saobraćaja u trajanju od 24 časa, a po naredbi policijskih službenika, vozaču se određuje zadržavanje u službenim prostorijama u trajanju do 12 sati.

Protiv vozača se podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i zakonom je propisana novčana kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, 8 kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 6 meseci.

Podaci govore da je zloupotreba narkotika u porastu, naročito kod mladih vozača.

“U predhodnoj nedelji iz saobraćaja je isključen 31 vozač zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci”

Zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci tokom 2020. godine iz saobraćaja su isključena 652 vozača, 2019. zbog istok prekršaja isključeno je 429, a 2018. godine 239 vozača, zvanični su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

Najveći broj vozača isključenih iz saobraćaja bio je pod dejstvom kanabisa, njih 17, dok je šest vozača isključeno zbog vožnje pod dejstvom amfetamina, a četiri zbog vožnje pod dejstvom kokaina. Dvanaest vozača isključenih iz saobraćaja zbog ovog prekršaja bilo je mlađe od 24 godine, a najmlađi je devetnaestogodišnji vozač kog su presretači zaustavili u Beogradu zbog prekoračenja brzine i za koga je kontrolom utvrđeno da je vozilom upravljao pod dejstvom kanabisa.

Autor: N.S.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Gagili
29/01/2021 01:56

Samo 4 vozača isključena iz saobraćaja zbog kokaina!? Pff, kako smo siromašna, napaćena država!