ZABRINJAVAJUĆE: Jedan srpski grad izgubio je 15% stanovništva

       
Foto: Facebook (Trstenik, Srbija)
Opadanje nataliteta, odnosno prirodnog priraštaja, posledica je migracije na relaciji selo-grad

Opština Trstenik je između dva popisa, 2002. i 2011. godine, izgubila oko 7.000 stanovnika, što je skoro 15 odsto ukupne populacije. Taj podatak ukazuje na nestanak brdskih sela u trsteničkoj opštini i njihovo potpuno napuštanje.

Opadanje nataliteta, odnosno prirodnog priraštaja, posledica je migracije na relaciji selo-grad i prvenstveno posledica odliva mlade populacije u veće gradske sredine i inostranstvo, što je posledica sve veće nezaposlenosti i smanjenja životnog standarda.

Smanjenje prirodnog priraštaja dovelo je do poremećaja u starosnoj strukturi, kao i do intenzivnih promena u socio-ekonomskoj strukturi.

Prosečna starost u opštini Trstenik je 42 godine – 43 za žene i 41 godinu za muškarce.

Broj popisanih stanovnika je veoma nizak i ukoliko se odliv stanovnika bude nastavio ovim intenzitetom, u skorijoj budućnosti, ova mesta će postojati samo na geografskim mapama.

Vlada Srbije je zbog toga Trstenik svrstala u petnaest opština u Srbiji sa najlošijom demografskom kartom.

Dragica Gočanin Pejčić, ginekolog akušer u Domu zdravlja u Trsteniku, rekla je za Tanjug da je prošle godine ukupno bilo 202 trudnice, a u prvoj polovini ove godine samo osamdeset dve:

“U 2016. godini bilo 311 novorođenih beba, a prošle čak stotinak manje. Ove godine je još manje beba. Nadamo se da će do kraja 2018. godine, prosek novorođenih beba biti kao i 2017. godine, ali sigurno nećemo premašiti taj broj.”

Napomenula je da je u poslednje vreme primećeno da se sve više trudnica odlučuje za treće dete, zbog pomoći koju država nudi majkama sa troje dece.

Opština Trstenik je taj problem postavila kao prioritet za rešavanje. Iz opštinskog budžeta se već izdvajaju određena sredstva pomoći majkama i deci.

Aleksandar Ćirić, predsednik Opštine Trstenik, očekuje da će se ovakvi vidovi pomoći povećati još više, da će se finansirati socijalno ugroženi i uvećati sredstva za zdravstvenu zaštitu:

“U budžetu imamo posebne stavke koje se odnose na pomoć nezaposlenim porodiljama, kojima se isplaćuje 10.000 dinara mesečno u trajanju od godinu dana. Zatim, izdvajamo sredstva za vantelesnu oplodnju, koja smo sa 70.000 povećali na 250.000 dinara, a nadoknadu za novorođenu decu smo podigli sa 10.000 na 17.000 dinara. Želimo da svake godine povećavamo visinu sredstava, kako bi se porodice iz Trstenika odlučivale za roditeljstvo.”

Spas u problemu depopulacije trebalo bi potražiti u razvoju seoskog turizma, tamo gde je prirodna sredina očuvana i čiji bi razvoj i osnovna inspiracija trebalo da bude selo samo po sebi, podizanje njegovog ekonomskog znažaja i samostalnosti, zadržavanje mladih na selu, smanjenje stope nezaposlenosti i iskorišćavanje postojećih kapaciteta.

Izvor: Telegraf.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sava
16/07/2018 14:15

Pa Grad Šid je u zadnjih 5 godina izgubio preko 50% stanovnika, svi otišli Švedska, Nemačka, Austrija, Slovačka, Švajcarska, Malta neki čak i u Kanadu. Nema ovde više šta da se radi. Nisu problem samo male plate, najveći problem je taj što nemaš gde ni te male plate da zaradiš, nema posla. Naravno da ljudi odlaze.

Ajviivi
16/07/2018 22:09

Ej pa lakse je naseliti sva ta sela sa migrantima nego motivisati mlade za ostanak i osnivanje porodica. Strasno je sta nam rade a mi to nemo posmateam