Ponovo je jedan zadatak iz matematike za đake drugog razreda izazvao brojne nedoumice i polemike roditelja.

Dok je jednima potpuno logičan, većini je potpuno besmislen i to samo zbog jedne reči.

Naime, jedna majka postavila je na Tviteru fotografiju zadatka na testu provere znanja iz matematike za drugake, uz opasku:

– Još jedan biser besmisla iz testova za osnovnu školu. Zadatak za II razred. Tačan odgovor bi bio: “Moja sestra rado jede sira”.

Reč je o jednačini sa jednom nepoznatom koja glasi:

– Maja ima nekoliko dinara. Tata joj je dao još 18, a mama još 27 dinara. Koliko joj novca nedostaje da bi kupila loptu koja košta 87 dinara?

I sad, komentari su roditelja, ne bi bilo zabune, kada bi deca znala koliko je “nekoliko” dinara koje Maja ima pre nego što su joj mama i tata dali navedeni iznos.

– Koliko je to nekoliko – pitaju se svi pokušavajući da odgonetnu misteriju ovako formulisane jednačine.

U ovom slučaju, deca bi verovatno trebalo da pretpostave koliko Maja već ima novca, smatraju oni koji na internetu tumače ovaj zadatak.

Naizgled, kroz jednostavnu računicu rešenje bi bilo da Maji nedostaje 37 dinara, kao što je ovaj drugak i odgovorio, što je ocenjeno kao ispravno. Međutim, zbog famoznih “nekoliko” dinara koje Maja već ima, odgovor bi trebalo da glasi: 1< X< 36, vodi se polemika na Tviteru.

I dok je većina roditelja saglasna s tim da je reč o besmislenom zadatku, bilo je i onih koji nisu razumeli zadatak, te su se pitali: “Šta je ovde besmisleno?”. Bilo je i šaljivih: “Gde se prodaje lopta?” ili “Tačan odgovor bi bio još nekoliko”.

A da mašta nije izostala svedoče i sledeći komentari korisnika Tvitera:

– Zašto besmisleno? Jasno je da je rezultat nebitan, bitno je kod dece razvijati istraživački duh.

Izvor: Srbija Danas/Blic

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marko
05/11/2019 15:39

Kako 1<x<36 kad x moze biti i 36 i 37. Treba da je 1<x<=37

Idzo
05/11/2019 21:28

Koliko je to nekoliko? Hmm bas se pitam cemu sluzi nepoznata promenljiva… Nekoliko se naravno podrazumeva kao nepoznato. I ja nemam blage veze sta tu nije jasno… Ovo i malo dete moze razumeti.