Zaplenjena i uništena tona mesa iz Mađarske

       

Veterinarski inspektori zaplenili su i uništili u proteklih sedam dana više od tone  hrane, mesa i mesnih prerađevina koje su građani uneli iz Mađarske u našu zemlju.

Iako je Ministarstvo poljoprivrede krajem aprila zabranilo uvoz svinjskog mesa i proizvoda od mesa iz Mađarske, a na graničnim prelazima su pojačane kontrole veterinarske inspekcije,  na pijacama u Srbiji mogu se kupiti mesne prerađevine iz Mađarske koje su u našu zemlju najčešće ušle u prtljažniku automobila.

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u saradnji sa Carinskom policijom i Upravom policije sprovelo više zajedničkih kontrola i više od tonu robe je oduzeto u zadnjih nedelju dana”, kaže načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović.

Situacija u Mađarskoj, što se tiče Afričke kuge, trenutno je pod kontrolom, objašnjava Ivanović za Tanjug, ali je nedavno Veterinarska inspekcija u Srbiji dobila informaciju da se na severoistoku Mađarske pojavio još jedan slučaj Afričke kuge.

“Veterinarska inspekcija ne može biti prisutna u svako vreme i na svakom mestu i zato je svaki potrošač u stvari inspektor koji može da sugeriše veterinarskoj inspekciji ako postoje neki problemi”, kaže Ivanović.

U Srbiji, napominje, nema naznaka da bi bolest moga da se pojavi, ali apeluje na građane da hranu, posebno sada u letnjim mesecima, kupuju samo na mestima koja su pod kontrolom inspekcija i gde se hrana čuva u rashladnim vitrinama.

Objašnjava da zaplenjena hrana u Srbiju nije došla ilegalnima kanalima već je prevezena kolima, te apeluje i na carinske službe da pojačaju nadzor nad vozilima koja ulaze u našu zemlju.

U Veterinarskoj inspekciji objašnjavaju da se živinsko meso, kako u prodavnicama tako i na pijacama, mora čuvati na temperaturi od 2 stepena, hrana životinjskog porekla (mesne prerađevine, salame, viršle…) na 4 stepena, a mlečni proizvodi na 8 stepeni, jer, kažu, bakterije u hrani koja se ne čuva na tim temperaturama se umnožavaju na svakih 20 minuta.

Izvor: Tanjug

Komentari: