Zatvor za vozača koji je kod Smedereva vozio 257 kilometara na sat

       
Foto: SkyscraperCity

U 22.000 saobraćajnih nezgoda u ovoj godini, poginulo je 310 ljudi, a 1800 ima teške telesne povrede. Četrnaest odsto vozača učesnika u saobraćajnim nesrećama bilo je pijano.

Novi Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju o kome će se raspravljati na jesen, predviđa da ti vozači plate odštetu i do dva i po miliona evra. Najčešći uzroci teških saobraćajnih nesreća sa nastradalima je i prevelika brzina, korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje i nevezivanje pojaseva, naročito na zadnjim sedištima.

Aleksandar Radenković, iz Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je tokom akcije pojačane kontrole saobraćaja bilo oko 25.000 prekršaja prekoročenja brzine, od kojih su neki vozači vozili preko 200 kilometara na sat.

“Tokom akcije kontrole saobraćaja imali smo oko 25.000 prekršaja prekoročenja brzine, od toga je 20.000 sankcionisano na licu mesta, a 5.000 vlasnika vozila može očekivati poziv u narednih nekoliko dana, kako bi se izjasnili, ko je u trenutku prekršaja upravljao vozilom”, navodi Radenković.

Dodaje da se pored brzine kontrolisalo da li vozač i putnici koriste sigurnosni pojas.

“Imali smo 2.500 prekršaja nekorišćenja pojasa, 400 prekršaja nepropisnog korišćenja mobilnih telefona i 350 vozača je isključeno iz saobraćaja jer su bili pod dejstvom alkohola”, objašnjava Radenković.

Dodaje da su u Loznici zatekli muškaraca koji je vozio sa 4,14 promila alkohola u krvi.

“Ovom licu će biti oduzeta vozačka dozvola. Ima ispred sebe i sankciju od 45 dana zatvora, 256.000 dinara novčane kazne i određen broj kaznenih poena”, objašnjava Radenković.

Dodaje da je policija na auto-putu zaustavila i vozača koji je vozio brzinom od 257 kilometara na čas.

“Najvećom brzinom vozio je strani državljanin na auto-putu Beograd–Niš kod Smedereva, 257 kilometara na čas. Njega su u prekršaju otkrili naši presretači. U skraćenom postupku osuđen je na kaznu zatvora od 30 dana, 120.000 dinara i zabranu upravljanja motornim vozilom kroz Srbiju u narednih devet meseci”, objašnjava Radenković.

Poručuje da će se pojačane kontrole saobraćaja sprovoditi i u narednom periodu.

“Uprava saobraćajne policije još jednom apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propisana ograničenja brzine, da koriste sigurnosni pojas na prednjem i zadnjem sedištu i da na put kreću isključivo ukoliko su odmorni i prave pauzu na svaka dva sata”, poručio je Radenković.

Rigorozna kontrola autobusa za ekskurzije 

Govoreći o Pravilniku o organizovanom prevozu dece koji stupa na snagu 2. septembra, najavljuje da će saoraćajna policija vršiti veoma restriktivne kontrole autobusa i vozača, kako kako bi putovanja đaka na ekskurzije, protekla bezbedno.

“Nećemo dozvoliti da se krene na put, ukoliko autobusi i vozači ne budu ispunjavali sve propisane uslove. Prilikom pregleda proveravaće se dokumentacija za vozila i vozače, tehnička ispravnost autobusa, alkoholisanost vozača, kao i poštovanje radnog vremena i korišćenje propisanih pauza i odmora”, navodi Radenković.

Poziva organizatore – osnovne i srednje škole da na vreme prijave ekskurzije kako bi autobusi bili na vreme kontrolisani.

“Nijedan autobus neće krenuti a da ne bude kontrolisan”, poručio je Radenković.

Izvor: RTS

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Komentator
19/08/2019 12:37

Uzrok saobraćajnih nezgoda “ne vezivanje sigurnosnog pojasa naročito na zadnjim sedištima” ???