Tokom prošle godine ubijena je 31 žena a Sigurna kuća primila je oko 3.000 poziva zbog nasilja u porodici.

Žene treba da prepoznaju nasilje, da donesu odluku i prijave nasilnike i da tako svoj život usmere u nekom boljem pravcu, poručila je koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

Vesna Stanojević je za RTS rekla da protiv većine nasilnika sudski postupci traju veoma dugo.

“Kada čitam da je neko kažnjen zbog nekog takvog sličnog krivičnog dela, onda vidim da se to krivično delo desilo pre tri, četiri godine, da su to neki slučajevi koji su nama poznati, ali nisu novi”, navela je Vesna Stanojević.

Dodaje da su tokom ove godine zbog nasilja u porodici primili oko 3.000 poziva.

“Žele da podele svoj problem sa nekim, da ih neko sasluša, da ih neko uputi na neku organizaciju koja može da pomogne, da im neko na neki način pomogne”, kazala je Vesna Stanojević i naglasila da Sigurna kuća nudi i besplatnu advokatsku pomoć ženama koje su pretrpele nasilje.

Za najveći broj slučajeva koji su se tragično završili uzročnik nasilja bila je patologija.

“Da bi neko nekoga ubio, a posle toga ubio sebe, što je takođe čest slučaj, tu mora da postoji patologija, jer je to neko ko nema tu vrstu problema, on to neće uraditi. Moramo da imamo u vidu da postoje žene koje su povređene na razne druge načine od strane nasilnika. Njih ne možemo da krstimo kao patološke slučajeve, jer bismo ih onda opravdavali time. Onda bismo rekli ‘on je bolestan, pa to je normalno'”, rekla je Vesna Stanojević i dodala da nijedna žena ne treba da prihvati da se odrekne svega onoga što je lepo u životu.

U sigurnim kućama postoji program koji pomaže ženama da postanu ekonomski nezavisne i da pronađu posao. Vesna Stanojević navodi da je većina žena koje se nalaze u sigurnim kućama već pronašlo posao i da će sledeće godine to biti prioritet.

“Najvažnija je ta ekonomska nezavisnost, jer uglavnom ekonomski zavisne žene nasilje trpe jer nemaju nikakve druge mogućnosti. To moramo da menjamo i to ćemo uraditi da se one edukuju, da nešto završe od kurseva koji im se nude, a nude im se stvarno velike mogućnosti, i da se zaposle i krenu nekim boljim putem”, istakla je koordinatorka Sigurne kuće.

Žene moraju da budu svesne da imaju kome da se obrate, da će dobiti razumevanje i pomoć, samo je potrebno da donesu odluku da prijave nasilje.

“Većina žena ne donosi odluku iz straha da ih niko neće razumeti. Mnoge žene se plaše nasilnika, mnoge žene se stide svoje situacije i nasilja koje doživljavaju, ali misle da su one za to krive”, navodi Vesna Stanojević.

Stanojevićeva poručuje ženama da se odvaže, da donesu odluku, da se sklone i da svoj život usmere u nekom boljem pravcu.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments