Vozači u Srbiji od 1. novembra do 1. aprila moraju na svojim vozilima da imaju sve četiri zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledica.

Zakonom je u Srbiji predviđeno da vozači koriste zimsku opremu u periodu od 1. novembra do 1. aprila, a Pravilnikom o tehničkim uslovima za motorna vozila precizirano je kada mora da se koristi i šta se sve podrazumeva pod zimskom opremom.

U tom periodu neophodno je koristiti zimsku opremu, a pod njom se podrazumeva za putnička i laka teretna vozila da na sva četiri točka moraju biti zimski pneumatici sa mininalnom dubinom šare od četiri milimetra, kao i lanci za sneg, dok autobusi i teretna vozila moraju imati i lopatu.

Kada nema snega i leda zimska oprema nije obavezna, ali stručnjaci savetuje korišćenje zimskih guma pošto su mekše i bolje prijanjaju na podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja.

Lanci moraju da se koriste u tom period na mestima gde je postavljen saobraćajni znak da su obavezni, ali se mogu koristiti i van tih mesta ako ima snega na kolovozu.

Takođe, od 1. novembra do 1. aprila vozači kada su u gradu ne moraju da imaju u gepeku lance za sneg, dok van grada moraju.

Naime, temperatura niža od 7 stepeni menja uslove vožnje na putu, pa automobili koji imaju letnje gume nisu bezbedni za saobraćaj.

 

Izvor: bktvnews.com

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Cvarkov
28/10/2018 13:33

Kakve su kazne za one koji ne stave zimske