Sada je izvesno da će kineska kompanija Alibaba doći u Srbiju, potvrdila je danas državna sekretarka Ministarstva trgovine Tatjana Matić i istakla da se prvi rezultati pregovora sa tom kompanijom mogu očekivati za šest meseci.

Foto: CNN Money
Ona je dodala da se sa tom kompanijom razgovara o tri segmenta – on lajn turizmu, elektronskom plaćanju i otvaranju distributivnog centra. Delegacija Ministrastva trgovine prošle noći se vratila iz Kine gde su razgovarali sa predstavnicima kompanije Alibaba, a Matić kaže da je sada “sasvim izvestan njihov dolazak u Srbiju”.
Utvrđeno je da ćemo ući u pregovore. Formiraćemo operativne timove koji će se baviti prioritetnim temama. Tri teme su dogovorene, dve su predložene od Alibaba grupe – onlajn turizam, elektronsko plaćanje. Mi smo želeli da razgovaramo o otvaranju distributivnog centra i logistici“, pojasnila je Matić za RTS.
Ona je dodala da bi bio veoma značajan ulazak Alibabe na srpsko tržište, da tu kompanije u ovom momentu zanimaju investicije za koje procenjuju da mogu najbrže da im se vrate – onlajn turizam i elektronsko plaćanje.
“Alibaba ima platformu za onlajn turizam. Srbija je ukinula vize za kineske građane, a postoji i direktan avionski let, tako da oni smatraju da je potrebno plasirati Srbiju na njihovom tržištu kao turističku destinaciju”, pojasnila je Matić.
Upitana šta država treba da učini pošto se mnogi žale da su velika zagušenja zbog nepovezanosti sistema carine i distributera, Matić je rekla da za dolazak jedne takve platforme kao što je Alibaba država mora da obezbedi neke predispozicije.
Naša regulativa dosta unapređena poslednjih godina. Postoje na operativnom nivou neke teškoće na kojima ćemo raditi da se otklone. Možda je mnogo značajnije da je Narodna banka krenula sa izmenom određenih zakonskih rešenja i da će to biti značajno za što uspešniju primenu elektronske trgovine“, pojasnila je.
Autor: Tanjug   Foto: CNN/ABC
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments