Foto: jaguar.com

Kompanija Tesla, zauvek je promenila pravila igre u automobilskoj industriji. Njihova vozila učinila su prvi pomak u komercijalizaciji električnih automobila.

Da je ova grana industrije unosan biznis u ekspanziji, svedoči sve veći broj proizvođača koji žele da se pridruže Tesli u borbi za prevlast na tržištu.

Jedan od takvih brendova je Jaguar, proizvođač sa bogatom istorijom snažnih i ”žednih” benzinskih agregata, koji su pokretali neke od najlepših automobila 20. i 21. veka.

Posle velikog uspeha modela F-PACE, Jaguar je javnosti predstavio E-PACE mlađeg i manjeg brata u njihovoj SUV porodici. Treći novitet britanskog proizvođača, iznenadio je i najvernije obožavaoce. 2018. godinu Jaguar je započeo sa I-PACE modelom, prvim električnim automobilom ovog proizvođača.

Eksterijer

Gledano sa prednje strane, već na prvi pogled jasno je da je novi I-PACE član Jaguar porodice, iako generalni oblik ovog modela više podseća na engleskog buldoga, nego na jaguara.

U samom dizajnu vozila nema ni jednog detalja koji otkriva ekonomičnu prirodu ovog SUV-a. Tek kada se upoznate sa činjenicom da I-PACE pokreću dva električna motora, počinjete da vučete paralelu između ovog Jaguara i Teslinog modela X.

Tad su stvari mnogo jasnije. Svojim dimenzijama, visinom vozila i linijom hečbeka, postaje evidentno da je ovaj model direktan konkurent popularnom Teslinom modelu.

Foto: jaguar.com

Enterijer

Kao i model X, novi I-PACE na tržište dolazi opremljen svim tehnološkim inovacijama. Od kvaka koje automatski izlaze iz karoserije vozila, preko narukvice koja vam omogućava da ključ automobila ostavite u zaključanom vozilu, I-PACE odlično poznaje svoju publiku.

Enterijer ovog električnog SUV modela krasi futuristički dizajn, dva ekrana na dodir, digitalna kontrolna tabla i vrhunski materijali.

Na jednom ekranu, budući vozači Jaguara I-PACE podešavaće navigaciju, čitaće notifikacije sa svojih mobilnih uređaja koji su upareni sa kompjuterom vozila, ili će podešavati neke od brojnih karakteristika koje će vožnju novog Jaguara učiniti utegnutom i sportskom ili udobnom i ekonomičnom.

Na drugom ekranu vozila, podešava se temperatura dvozonskog klima uređaja, kao i grejanje, odnosno hlađenje sedišta.

Automatski menjač nema svoju ručicu, već se stepen prenosa bira dodirom jednog od četiri dugmeta.

Savršen utisak u vožnji upotpunjuju veliki panorama stakleni krov, kao i  Meridian ozvučenje, koje u najboljem Signature paketu, broji čak 26 zvučnika i pojačalo od 1300 vati.

Foto: jaguar.com

Praktičnost

Oblik i linije ovog vozila lako prevare oko posmatrača. Iako deluje sportski i skučeno, I-PACE je krajnje praktičan automobil.

Zapremina prtljažnika iznosi impresivnih 656 litara, što je 100 litara više u odnosu na Audi Q7, Mercedes GLC i BMW X3.

Kada se obori zadnja klupa, ukupna zapremina tovarnog prostora iznosi 1.453 litara, što deluje skromno kada tu brojku uporedite sa neverovatnih 2.180 litara koliko iznosi zapremina Tesle model X.

Motori i karakteristike u vožnji

Svaki I-PACE opremljen je sa dva električna motora koji pogone sva četiri točka. Jedan motor zadužen je za prenos snage na prednje točkove, dok drugi pokreće zadnja dva točka.

Zajedno, ovi motori proizvode 400 KS, a zahvaljujući njma I-PACE će od 0 do 100 km/h stići za 4.5 sekundi – što je brže od Porše 911 Karere (Porsche 911 Carrera).

432 baterije savršeno su raspoređene po podu vozila, tako da je težina idealno raspoređena između prednjih i zadnjih točkova. Ova činjenica budi očekivanja da će ovaj model biti zanimljiviji, precizniji i stabilniji u vožnji od većine električnih automobila.

I-PACE sa jednim punjenjem može da pređe više od 482 km, a uz opciju brzog punjenja od praznih baterija od 80% potrebno je 45 minuta.

Cena i prodaja

Jaguarov električni prvenac u salone stiže u tri nivoa opreme. Kao i kod bratskog Land Rovera, paketi opreme su osnovni S, bogatiji SE i najluksuzniji HSE.

U britaniji I-PACE će će koštati 63.495 funti, što je 7.000 funti jeftinije od osnovne cene Tesle X.

Iz kompanije British Motors, zvaničnog predstavnika ovog brenda u Srbiji, rečeno nam je da I-PACE u našu državu stiže tek  2019. godine, dok će cena ovog modela biti poznata za nekoliko meseci.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments