Francuske vlasti odlučile su da zabrane korišćenje mobilnih telefona u svim osnovnim školama širom ove države.

Prošlog ponedeljka, doneta je odluka da svi đaci mlađi od 15 godina, moraju svoje mobilne telefone ostaviti kod kuće, ili ih bar isključiti za vreme boravka u školama.

S’ druge strane, srednjim školama dato je pravo da biraju da li će ovo pravilo sprovoditi u svojim institucijama.

Ovom merom nije zabranjeno samo korišćenje telefona, već i tableta, kompjutera i drugih mobilnih uređaja, koji imaju mogućnost povezivanja na internet. Izuzetak su đaci koji imaju problem u razvoju, a uređaji ove vrte im pomažu u socijalizaciji i praćenju nastave.

Odluka o zabrani korišćenja mobilnih telefona, jedno je od predizbornih obećanja predsednika ove države, Emanuela Makrona.

Nova mera, nije jedini pokušaj francuskih vlasti da se izbore sa problemom upotrebe mobilnih telefona u školama. 2010. godine, doneta je odluka kojom se zabranjuje korišćenje telefona za vreme svih nastavnih aktivnosti. Takođe, počekom ove godine, u Francuskoj je zvanično zabranjeno pisanje SMS poruka u vozilu, čak iako je vozač propisno parkiran pored puta.

Prošlog decembra, francuske vlasti najavile su novu odluku o zabrani korišćenja telefona, kako bi podigle svest o ovom problemu. Ističu da je alarmantna činjenica, da deca provode toliko vremena, koristeći telefone i druge mobilne uređaje.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments