IBM zabranio zaposlenima da koriste USB!

       

Svetski IT gigant IBM uveo je u svoje poslovanje novo pravilo, koje će promeniti navike svih zaposlenih u ovom preduzeću.

Kako je navedeno u sapštenju, IBM strogo zabranjuje zaposlenima da koriste USB, SD kartice i druge prenosive memorijske uređaje, jer je mogućnost da neko izgubi prenosivu memoriju, previše velika pretnja za ovu kompaniju.

Prema rečima čelnika IBM-a, naj ovaj način šansa da neko dođe u posed podataka koji su od krucijalnog značaja, sveden je na minimum, uzimajući u obzir da će se od sada sav transfer vršiti isključivo preko zasebne zatvorene mreže.

Komentarišući ovu odluku IBM-a, eksperti navode da je u pitanju hrabar potez. Prenosivi memorijski uređaji oduvek su predstavljali najslabiju tačku u prenosu podataka sa tačke A do tačke B. Prevelik je rizik da uređaj bude izgubljen ili ukraden. Ono što eksperti smatraju spornim, jeste uvođenje nove metode transfera, koju IT kompanija planira da sporovede u delo.

Sumir Karayi, prvi čovek kompanije 1E kaže da je legitiman zahtev da se USB i druga prenosiva memorija zabrani, međutim promena koju IBM uvodi neće lako i brzo biti sprovedena u delo. “To zahteva od zaposlenih da promene svoje radne navike. Ali isto tako, ova novina ne znači da će rizik biti sveden na nulu. Ko ima za cilj da ukrade podatke, taj ima i način da to uradi, bez obzira da li se radio o fleš memoriji ili zatvorenoj internoj mreži.” ističe Karayi.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: