Foto: IBM

Snažni računari imaju jedan pravi nedostatak, a to je njihova veličina. Srećom, stvari počinju da se menjaju, a lider ove promene je čuveni proizvođač računara i komponenti IBM.

PROČITAJTE: Budućnost je tu: Uskoro u prodaji prvi leteći automobil

IBM Think 2018 je najvažnija godišnja konferencija ove kompanije. U okviru nje, IBM predstavlja nove trendove koji definišu buduće planove i rad kompanije. Prvog dana konferencije (19. mart), čelnici kompanije predstavili su javnosti najmanji računar na svetu: Potpuno funkcionalan kompjuter manji od zrna soli!

Ne dozvolite da Vas veličina ovog uređaja prevari, računar ima snagu x86 čipa iz 1990. godine. Naravno, performanse kompjutera od pre 28 godina ne mogu da se porede sa radom današnjih računara. Ali sa druge strane, za današnje računare Vam nije potreban mikroskop da biste ih videli.

Foto: IBM

Cena izrade ovog kompjutera biće manja od 10 centi po jedinici, a prema rečima predstavnika kompanije, na ploči se nalazi više stotina hiljada tranzistora.

Iz IBM-a poručuju, da je ovo samo početak. U narednih pet godina, većina uređaja i predmeta koje svakodnevno koristimo, biće opremljeni ovakvim ili sličnim računarima.

Nije poznato kada će se mikroskopski računar naći u slobodnoj prodaji – Eksperti IBM-a, trenutno testiraju prvi prototip.

Jedna stvar je definitivna: Budućnost je stigla. Samo će nam biti potreban mikroskop da bismo je videli.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments