Foto PC Mag India
Microsoft je objavio da kupuje Activision-Blizzard za neverovatnih 69 milijardi dolara!

 

Na tržištu je vest da je Microsoft kupio Activision-Blizzard kompaniju napravila pravu pometnju, a svetski analitičari i dalje se bave procenama šta bi to moglo da znači za gejming industriju.

I dok se oni međusobno (ne)dogovore šta će ova rekordna akvizicija u gejming industriji doneti kako kompaniji Microsoft, tako i svima nama koji se time bavimo, desile su se i neke vrlo konkretne stvari na tržištu.

 

Oduvek je bilo pitanje Xbox ili PlayStation, pa iako je Sony konzola poslednjih nekoliko godina bila u ogromnoj prednosti isključivo zbog ekskluziva, koje su bile pre svega brojnije, ali i uglavnom bolje od Microsoft-ovih, poslednji izveštaji pokazuju da Xbox Series S konzola “hara” tržištem i da je po prodaji odmah iz Nintendo Switch konzole.

Ovo će ostati dalji trend, a sad posebno, kad je nakon Bethesda kompanije Microsoft pripojio i Activision-Blizzard i King kompanije, koje će katalog igara za Xbox učiniti najvećim do sada.

Akcije Sony kompanije su u utorak, odmah nakon objave, pale za preko 7%, a vrednost su nastavile da gube i tokom srede u trenutku pisanja teksta, što znači da je tržište ozbiljno i vrlo oštro odreagovalo na mogući scenario da Sony izgubi neke od najvećih gejming hitova. Da li će, kao u slučaju nekih Bethesda igara, dosadašnji Sony naslovi postati isključivo Xbox igre ostaje nam da vidimo u narednim nedeljama i mesecima, a trenutno je izvesno da će Microsoft, Activision-Blizzard i King raditi danonoćno na što bržem dovođenju novih igara na Xbox Pass naloge više od 25 miliona korisnika širom sveta.

 

 

Koje igre bi PlayStation mogao da izgubi

 

Spisak je vrlo dugačak i podrazumeva neke od najvećih franšiza gejming industrije do sada.

Još uvek je rano pričati o odlukama, rekao je to i Fil Spenser, direktor nove Xbox Gaming divizije u okviru Microsoft kompanije, ali neki naslovi definitivno će postati Xbox ekskluzive, što je i normalno za očekivati:

 1. Blur
 2. Caesar
 3. Call of Duty
 4. Candy Crush
 5. Crash Bandicoot
 6. Diablo
 7. DJ Hero
 8. Empire Earth
 9. Gabriel Knight
 10. Geometry Wars
 11. Guitar Hero
 12. Gun
 13. Hearthstone
 14. Heroes of the Storm
 15. Hexen
 16. Interstate ’76
 17. King’s Quest
 18. Laura Bow Mysteries
 19. The Lost Vikings
 20. Overwatch
 21. Phantasmagoria
 22. Pitfall
 23. Police Quest
 24. Prototype
 25. Quest for Glory
 26. Singularity
 27. Skylanders
 28. Solider of Fortune
 29. Space Quest
 30. Spyro the Dragon
 31. StarCraft
 32. Tenchu (legacy games)
 33. TimeShift
 34. Tony Hawk’s Pro Skater
 35. True Crime
 36. World of Warcraft i
 37. Zork.

Verujemo da će sve dosadašnje igre ostati tu gde jesu, na svim platformama, a da će se za buduće naslove odlučivati za svaku posebno.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments