OPET AUTOPILOT: Tesla udarila u policijsko vozilo dok je bila vožena na autopilotu

       
Foto: Laguna Beach Police Department

Automobil marke Tesla udario je u parkirano policijsko vozilo u saveznoj državi Kaliforniji.

Žena koja je “upravljala” Teslom, zadobila je lakše povrede. Ona je u svojoj izjavi policiji rekla da je u trenutku udesa automobil bio u modu autopilota, te da krivi ovu funkciju vozila za izazvani sudar.

Ova nezgoda ima pojedine sličnosti sa drugim sudarima, uključujući saobraćajnu nesreću u Floridi, u kojoj je jedna osoba izgubila život. Za tragični ishod, kriv je vozač koji se previše oslonio na sposobnost autopilota.

Iz kompanije Tesla podsećaju svoje kupce da, iako je autopilot uključen, njihova obaveza je da posmatraju ponašanje automobila, kao i da u svakoj prilici drže ruke na volanu, kako bi preuzeli kontrolu nad vozilom ukoliko za tim bude potrebe.

U saopštenju se navodi: “Kada koriste autopilot, vozači se konstantno upozoravaju da drže ruke na volanu.”

Trenutno, još uvek nije zvanično potvrđeno da li je funkcija autopilota pravi uzrok sudara Tesle i policijskog vozila.

Udes u Kaliforniji, izgleda da je poslednji u nizu primera kada su polu-autonomna vozila zakazala u prepoznavanju stacionarnih objekata. Početkom maja u državi Juta, Tesla vožena na autopilotu udarila je u vatrogasno vozilo.

Prema izveštaju koji je dospeo do američkih medija, vozilo je samo ubrzalo neposredno pre sudara.

https://twitter.com/youyouxue/status/1000179694786969601

Prošlog petka u Grčkoj, vozač Tesle Model 3, krivio je autopilot za sudar u kom je učestvovao. Prema njegovim rečima, vozilo je samo skrenulo u desnu stranu, bez ikakvog upozorenja.

U Engleskoj, muškarcu je oduzeta dozvola, nakon što ga je policija zaustavila dok je sedeo u suvozačkom sedištu, prepustivši kontrolu nad vozilom, ozloglašenom autopilotu.

Naziv funkcije zbunjuje vozače

Dve grupe građana zahtevaju od nadležnih u Americi da pokrenu istragu protiv kompanije Tesla, usled marketinške zloupotrebe. Prema saopštenjima ovih grupa, Tesla je vešto iskoristila naziv “Autopilot” iako ova funkcija zahteva od vozača da bude na stalnom oprezu. To nije opcija automobila da samostalno i bez nadzora upravlja svoje kretanje, već pomoćni alat vozačima.

Maskova reakcija

CEO kompanije Tesla Ilan Mask, požalio se na prekomernu pažnju koju mediji posvećuju udesima u kojima su učestvovali automobili ovog brenda. Kako navodi Mask “Pogrešno je da sudar u kom je učestvovala Tesla, a vozač iščašio zglob, postane naslovna strana, dok 40.000 ljudi koji su umrli u saobraćajnim nesrećama prošle godine, nisu dobili tu pažnju medija.”

Uticajni pojedinci stali su u odbranu Maska i njegove kompanije. Smatraju da je Medijska pažna koju uživaju nezgode u kojima su učestvovali automobili ovog proizvođača, namerna, kao i da je upravo ona razlog negativnog stava javnosti po pitanju funkcije autopilota.

Šta više, usled medijske popularizacije udesa u kojima je učestvovao Teslin automobil, u pitanje se dovodi i poverenje potencijalnih kupaca prema ovom brendu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments