STIŽE 5G MREŽA: Potpisana specifikacija za 5G New Radio

       

Dugo smo čekali, ali konačno smo dobili jedan završeni 5G standard. Međunarodna grupa koja kontroliše mobilne standarde 3GPP zvanično je potpisala specifikaciju za 5G New Radio (NR), preneo je Verdž. To je još jedan veliki korak ka tome da sledeća generacija mobilnih mreća postane stvarnost.

5G NR je deo radio frekvencije za kolo između mobilnog uređaja i aktivne bazne stanice. 3GPP je u decembru takođe objavio da je završio 5G standard, ali tadašnja specifikacija nije bila za samostalnu verziju 5G NR, koji bi i dalje bio izgrađen na postojeće LTE mreže.

Ugovorena specifikacija iz ove nedelje je samostalna verzija 5G, koja omogućava postavljanje 5G na mesta koja nemaju postojeću infrastrukturu.

Sada kada su obe polovine specifikacija završene, može se reći da je 5G kao standard tehnički „završen“. Naravno, ostalo je da se uradi još mnogo toga. Pravi posao će biti čekanje da kompletna industrija izgradi hardver, infrastrukturu, čipove, modeme, telefone i antene koji će raditi sa 5G. A tu je i ogroman zadatak uspostavljanja ovih mreža širom planete.

A šta je uopšte 5G? Najkraće rečeno, to je peta generacija mobilnih mreža, sledeći korak u mobilnoj tehnologiji. Ona bi trebalo da telefonima i tabletima budućnosti omogući da prenose podatke brzinom zbog koje

Autot: Infobrif.rs

Komentari: