Nekadašnji gigant mobilne industrije, kanadska kompanija Blackberry, odlučila je da tuži kompaniju Facebook zbog povrede intelektualne svojine.

Iz kompanije Blackberry  tvrde da je Facebook koristio tehnologiju i način funkcionisanja razmene teksta u svojim aplikacijama WhatsApp i Instagram, koje potiču iz Blackberry Messenger-a.

Ove tvrdnje nastale su kao posledica potrebe kompanije da zaradi novac na ukupno 40.000 različitih patenata, koji pripadaju kanadskom proizvođaču mobilnih telefona.

Iz Facebook-a poručuju da su spremni da se brane pred sudom.

Blackberry Messenger, ili BBM kako je još poznata ova aplikacija, bila je jedan od poslednjih pokušaja da nekadašnji lider u industriji opstane na tržištu. Činjenica je da je upravo ova aplikacija bila prethodnik današnjim kanalima komunikacija kao što je WhatsApp. Međutim, tvrdnja da je WhatsApp ukrao tehnologiju i sadržaj BBM-a, bazirana je na slabim dokazima, tvrde stručnjaci.

Dok je BBM godinama bio rezervisan samo za korisnike mobilnih telefona ove kompanije, WhatsApp je bio dostupan svima. WhatsApp je konstantno usavršavao svoju aplikaciju, šireći se na sve operativne sisteme i uvodeći niz novih karakteristika i opcija za korisnike, Blackberry Messenger je ostao u potpunosti nepromenjen.

Kanadska kompanija tvrdi da polaže parava na opcije koje su toliko česte među aplikacijama za komunikaciju, da ih većina zapravo i ne smatra zasebnim opcijama. Jedna od takvih je mala tačka na ekranu koja Vam signalizira da imate novu poruku. Ili na primer, male ikone koje signaliziraju da je poruka poslata i zatim pročitana.

U svojoj optužbi, čelnici Blackberry-a tvrde da je Facebook ukrao način informisanja korisnika o novim porukama u aplikaciji, kao i način označavanja osoba na fotografijama. Takođe, u optužbi je navedeno, da su u Facebook-u dobro upoznati sa ovom činjenicom i da svesno krše patente već godinama.

Kanadski proizvođač mobilnih uređaja, obustavio je proizvodnju u 2016. godini, nakon velikog pada interesovanja za njihove proizvode. Godinama, nekadašnji lider na tržištu, nije mogao da se prilagodi pojavi pametnih telefona, koji su uzeli prevlast nudeći bolje karakteristike i jače performanse.

U februaru 2017. godine, Blackberry je tužio kompaniju Nokia, takođe zbog kršenja patenata. Ovaj slučaj još uvek nije dobio svoj epilog.

O kompaniji Blackberry

Blackberry je osnovan 1984. godine i bio je svetski lider na tržištu mobilnih telefona. Prema tvrdnjama ovog proizvođača, njihovi proizvodi činili su pola tržišta, sa poslednjim podacima iz 2009. godine.

Kanadski gigant je  napravio  pravu revoluciju u mobilnoj idustriji, predstavljajući niz uspešnih modela telefona, koje odlikuju kvalitetna izrada, stabilan sistem, praktična i jednostavna upotreba i QWERTY tastatura, koja je u najvećoj meri zaslužna za činjenicu da su telefoni ove kompanije, godinama bili izbor ljudi iz sveta biznisa i politike.

Od svakog prosečnog Amerikanca, pa do predsednika SAD-a, Blackberry je bio najčešći mobilni uređaj.

U Srbiji, ovaj brend nije bio naročito čest ranijih godina, ali oni koji su posedovali Blackberry, nisu mogli da zamisle da ga menjaju za telefone drugih proizvođača, kao što su Nokia, HTC i slični.

Danas, Blackberry je odličan drugi telefon. Jednostavan pregled svih notifikacija, baterija koja traje danima, čist jasan zvuk i QWERTY tastatura poželjne su karakteristike, pogotovo u vreme kada ovakve osobine sve ređe susrećemo na tržištu.

 

autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments