Korišćenje aronije u trudnoći- prednosti i mane

       

Njena lekovita svojstva su zaista mnogobrojna, ali često se postavljaju različita pitanja o učinku aronije na trudnice i dojilje.

Smatra se da trudnice mogu piti sok od aronije u maloj čaši, ali da pritom moraju da paze da ga nabavljaju od pouzdanih proizvođača tako da je sok kvalitetan i bez aditiva.

Aronija je bogata vitaminom E koji ima izražena antioksidativna svojstva i vitaminom K i vitaminom B9 koji je važan za pravilan razvoj nervnog sistema deteta za vreme trudnoće.

Aronija je bogata i mineralima kao što su mangan, cink, gvožđe i magnezijum. Zreli plodovi i sok od aronije sadrže velike količine beta-karotena koji štiti ćelije od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, ali i kožu od melanoma i opasnih sunčevih zraka pogotovo za vreme leta.

Ona ne ugrožava trudnoću i život deteta, ali u svemu je najvažnija količina aronije koju konzumirate.

Glavni uzrok straha od konzumiranja aronije u trudnoći je taj što se mnogi ljudi žale kako aronija teško pada na osetljiv želudac, ali to još nije dovoljno ispitano.

Trudnice koje imaju problema sa zatvorom, treba da paze kod uzimanja aronije za koju je dokazano da utiče na stiskanje stolice zbog čega može izrazito biti korisna kod problema s dijarejom.

Dojilje se takođe ne bi trebalo brinuti oko konzumiranja aronije. Dojilje smeju jesti praktično sve, pa tako i aroniju, ali je opet naglašena količina koja mora biti umerena.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments