KULTURA SEĆANJA Na inicijativu Udruženje Veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije, ulica u Novom Sadu poneće ime po Vitomiru Kuzmanoviću

Foto: Arhiva

Na inicijativu Udruženje Veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije, Skupština grada Novog Sada donela je rešenje o naimenovanju jedne ulice u Novom Sadu po Vitomiru Kuzmanoviću.

Vitomir je svoju profesionalnu karijeru započeo 1992. godine u garnizonu Novi Sad gde je prvo bio vojnik po ugovoru a potom zbog zasluga u službi unapređen u čin podoficira VJ. Kuzmanović je ne samo kao vojnik i starešina, već i kao građanin Novog Sada uvek bio za primer i uzor kako kolegama tako i sugrađanima. Po izbijanju oružane pobune, Kuzmanović je u julu 1998. godine, sa svojom jedinicom raspoređen na Kosovo i Metohiju gde je izvršavao brojne borbene zadatke u odbrani otacbine.

Od početka avgusta meseca, Kuzmanović je sa delom jedinice locirao u reonu karaule “Prva crnogorska brigada” u podršci organima obezbeđenja državne granice. Dana 7. avgusta 1998. godine u 03.30 časova. kod graničnog kamena A2-3 albanski teroristi su pokušali proboj granice ali su naleteli na dobro organizovanu odbranu i posle razmene vatre, odbačeni su na teritoriju Albanije. Tokom borbe svojom hrabrošću i komandirskim umećem istakao se Kuzmanović. Jedinica terorista koja je odbačena od naše granice se pregrupisala i nastavila sa napadom u rejonu pomenute karaule. Odbijajući napad, oko 13.15 časova, poginuo je Vitomir dok je sa jedinicom odbijao napad.

Da Novi Sad i Srbija ne zaboravljaju svoje heroje, najbolji je pokazatelj i činjenica da je Kuzmanović dobio ulicu u njegovom Novom Sadu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti