Promocija kadeta Vojne akademije u prvi oficirski čin: Vojnici dišu kao jedan, najboljima sablja s posvetom

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije danas će u prve oficirske činove biti promovisano 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Pukovnik Srđan Duvljak pročitao je Ukaz predsednika Republike Srbije.

– Proizvode se u čin potporučnika Vojske Srbije 136 kadeta 143. i 144. klase Vojne akademije i 27 kadeta 9. klase Medicinskog fakulteta vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane. Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić – pročitao je duvljak.

Kadetima je potom čestitano proizvođenje u čin potporučnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se okupljenim kadetima.

– Uvažene zvanice, poštovani kadeti, oficiri i podoficiri, učenici, uvaženi roditleji, bake i deke, dragi građani, vojvoda Mišić je davno rekao da se u boju lako gubi glava, ali isto tako i obraz. Ja ću vama pokušati da se obratim iz glave, budući da znam kakvo vam vreme i breme predsotji. Lepo i časno je biiti vojnik Srbije, ništa časnije od toga nema, ali vam tajk posao neće biti lak. Sećaćte se vašeg školovanja kao nešto lepo – istakao je.

On je vojnicima zahvalio na tome što po kiši, suncu i snegu obavljaju svoje zadatke.

– Kada kažem teško vreme i breme, mislim na situaciju na svetu za koje nismo ni krivi ni dužni. Mi vojsku gradimo, u nju ulažemo više nego ikada. Pitajte vaše starije kolege, videćete koliko je danas lakše nego prethodih godina. Danas je standard vojnika mnogo veći i neće vaši roditelji da brinu da li ćete da poreživljavate i godinama da budete podstanari, sve ćemo to rešavati. Ali morate da znate da vojska mora da reaguje u svakom trenutku. Zato ćemo da vas naoružavamo. Daćemo sve da čuvamo mir, ali, dragi oficiri, uvek morate da znate da samo svojom snagom, hrabrošćču, ozbiljnošću i odgovornošću možemo naš narod i zemlju da sačuvamo. Videćete, bićemo sve jači, a mi od vas nismo mogli da dobijemo jače! Neka živi Vojska Srbije, živela Srbija – završio je predsednik.

Najuspešnijima darovane sablje

Najuspešnijima se ukazuje posebna čast. Predsednik Republike Srbije dodelio je najuspešnijim potporučnicima oficirske sablje sa posvetom.

Nakon dodela sablji, reč je dobio prvi u rangu Vojne akademije, potporučnik Đorđe Pešić.

– Gospodine predsedniče, dame i gospodo, prilika da vam se obratim u ime svojih kolega istovremeno je i čast i odgovornost. U njoj se spajaju dve vrednosti čija su nam imena mnogo puta rečena, a značenja isto toliko puta objašnjena i pokazana dok smo se školovali. Mi, oficiri Vojske Srbije, od prvih koraka učimo kako da uspravno nosimo teret najteže i najlepše službe otadžbine i odgovornost za život svakog čoveka koji svojom otadžbinom zove Srbiju. Put do potporučničkog čina nije bio lak. Deonice na našem putu posute su čaurama, raskvašene znojem, osvetljene svetlpšću znanja vojnih i drugih nauka i zapamćene u čvrstini naših međusobnih prijateljstava – rekao je Pešić.

On je u ime cele klase rekao da je bilo zadovoljstvo koračati njihovim putem, kao i da su ih hrabrili porodica, prijatelji ali i nastavnici, odnosno komandiri.

– Pitanje časti za srpskog oficira u srži je svih pitanja. U prošlost zagledani, istorijom nadahnuti, budućnost ne vidimo u lepšim i lagodnijim vremenima, nego u večnom smislu opstanka i trajanja našeg naroda, njegove slobodne države, viteške vojske i kulturnog nasleđa. Ima li veće težnje za nas od toga da svojim potomcima ostavimo ponos i snagu za neke buduće bitke. Svesni da se zemlja ne nasleđuje od predaka, nego pozajmljuje od potomaka, znamo da živimo na spoju prošlosti i budućnosti. Istorijski momenat kada postajemo oficiri nije ni lakši ni teži od nekgo prošlog ili budućeg jer su slobodna zemlja i slobodan čovek uvek na raskršću – dodao je.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
09.09.2023 14:52

Zamisli da si oficir i da te ovaj promovise, jos gore da primas naredjenja od jednog ovakvog coveka, horor… 🙂

Last edited 20 Dana Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti