Foto: S.Babović

Ranoslovensko naselje, za koje arheolozi veruju da datira iz 9. i 10. veka, nađeno je u mestu Selište, nedaleko od granice Kruševca i Trstenika, saznaju „Novosti”.

Ceo lokalitet pod nazivom „Arčinovica” nalazi se na trasi budućeg Moravskog koridora.

Stručnjaci Arheološkog instituta u Beogradu i Narodnog muzeja u Kruševcu su već tokom preliminarnih istraživanja došli do više velikih otkrića.

Prema rečima arheologa Marina Bugara iz kruševačkog muzeja, ovo je, nakon lokaliteta Konopljara (Čitluk, Kruševac) i Bedem (Maskare, Varvarin), treći lokalitet koji se istražuje u zadnjih godinu dana duž prve deonice budućeg auto-puta Pojate-Preljina.

– Otkrili smo dva rana srednjovekovna objekta, koja datujemo u 9. i 10. vek i reč je o prilično retko zastupljenom periodu u Zapadnom Pomoravlju, koji je vrlo plitko na površini i retko se nalazi u ovako sačuvanom obliku – napominje za „Novosti” arheolog Milica Radišić sa Arheološkog instituta u Beogradu.

– Radimo na tome da otkrijemo funkciju objekata, što nije jednostavno dok se ne sagleda sav arheološki materijal.

Zona eksproprijacije zemljišta na čijoj teritoriji leži, kako se pretpostavlja, veliko ranoslovensko naselje je na 3,5 hektara, a sam lokalitet sigurno zauzima polovinu te trase.

novosti.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments