Pruga Subotica- Segedin od OKTOBRA kreće sa PUTNIČKIM saobraćajem, Mađarska gradi most na Dunavu, a prave se i DVA NOVA GRANIČNA PRELAZA (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se na Paliću sa predsednicom Mađarske Katalin Novak i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, a tom prilikom potpisano je 12 sporazuma, a Srbija je prvi put izašla sa zajedničkim projektima sa mađarskom stranom kada je u pitanju sever Srbije. 

Foto: Ustupljene fotografije

-Zahvaljujući predsedniku Vučiću i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu odnosi između Srbije i Mađarske su dobri odnosi i to je veoma važno. Veoma je važno da iammo dobre odnose sa svim zemljama u regionu i nama je važno da imamo prijatelje koji će stati iza nas i zannaše stavove. Jučerašnji sastanak i desetine potpisanih sporazuma još jedan dokaz odličnih odnosa ove dve zemlje. Naše dve zemlje nemaju nijedan međusobni problem i granica između nas je samo formalnost- istakao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Gradi se saobraćajnica “Smajli” koja će povezati Bački breg sa Mađarskom i Nakovo i Srpsku Crnju sa Rumunijom, dužine puta od 186 kilometara.

Foto: JP Zavod za urbanizam Vojvodine/PPPPN, screenshot

-Veoma je važno da Mađari izgrade svoj deo infrastrukture i mi smo izašli sa zajedničkim projektom. Oni grade svoj deo auto-puta i grade most na Dunavu kod Mohača i gradićemo veliki granični integrisani prelaz na Bačkom Bregu, što će rasteretiti Horgoš. Radićemo drugi profil Y kraka prema Kelebiji, pa će biti povezana sa auto-putevima i gradićemo dva granična prelaza- jedan za putnički i jedan drumski. Na Horgošu radimo potpuno novi granični prelaz, na mađarskoj strani, koji će imati ogromnu propusnu moć. To je projekat zajednički Mađarske i Srbije- reči su ministra.

Kada je u pitanju železnički saobraćaj, ove dve države rade nekoliko projekata. Prvi je brza pruga od Novog Sada do Subotice, dužine od 108 kilometara. Naš deo pruge biće završen do kraja 2024. godine, najavio je ministar Vesić, a mađarski deo pruge od granice do Budimpešte biće završena do sredine 2025. godine.

-Neophodno je da se vozovi testiraju šest meseci, pa ćemo brzu prugu od Beograda do Budimpešte imati do kraja 2025. godine. Granični prelazi će biti na železničkim stanicama u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Budimpešti. Izgrađena je pruga Subotica- Segedin i od oktobra se kreće sa putničkim saobraćajem i u naredne dve godine radi se zajednički pregled putnika na stanici. Od 2025. godine imaćemo zajednički granični prelaz u Segedinu- najavio je Vesić.

Foto: Screenshot Pink TV

Dogovoreno je da se radi još jedna brza pruga Subotica-Baje, oko 13 kilometara. Time će biti tri zajedničke pruge sa ovom državom. Radi se i na rekonstrukciji pruge Sombor-Vrbas.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti