Foto: Privatna arhiva/Shutterstock/kurir.rs

Moj sin od 13 godina upravo je primio drugu dozu HPV vakcine, ne želim da moje dete sutra devojci, ženi prenese HPV kao što je meni suprug, a i da samo oboli od raka. Tim pre što to možemo da sprečimo vrlo jednostavno – vakcinacijom! I mlađeg sina, koji uskoro puni 10 godina, vrlo brzo ću pelcovati. I sama imam HP virus, nedavno sam odstranila prekancerogenu rancu na grliću materice i taj pakao ne želim nikome – kaže za Kurir Ana Ivanović iz Novog Sada.

U Srbiji je prošle nedelje počela besplatna i preporučena vakcinacija protiv HPV (humani papiloma virus) za devojčice i dečake od devet do 19 godina devetovalentnom vakcinom. Važno je da je deca prime pre prvog seksualnog odnosa jer HPV najčešće tako prenosi i gotovo da nema osobe koja bar jednom u životu ne zakači HPV.

A pionir u besplatnoj preporučenoj imunizaciji dece protiv HPV u nas je baš Novi Sad, koji je to uveo pre dve godine za devojčice od 12 do 18 godina, i to četvorovalentnom vakcinom. Potom od minule jeseni i za dečake istog uzrasta. To je Anu, koja je već bila spremila da 14.000 dinara plati vakcinu, prijatno iznenadilo, pa je pre šest meseci njen sin primio prvu besplatnu dozu, a pre dva dana i drugu. Sada je, u svojoj 14. godini, kompletno imunizovan protiv četiri tipa HPV virusa.

– Pričam sa svojom decom i o prezervativima i zaštiti od polno prenosivih bolesti, te je vakcinu sasvim normalno prihvatio, nije se bunio, vidim da shvata njenu važnost. I sama imam HPV, a zbog toga sam u trudnoći dva puta imala i kondilome, ali sam imala i ranicu na grliću materice, koju sam sanirala i gde je dokazano da su te ćelije bile prekancerogene. Zbog toga sam godinu-dve bila kao tempirana bomba i imala sam sreće da nisam dobila rak – priča Ana.

ANA IVANOVIĆ; Foto: PRIVATNA ARHIVA/kurir.rs

Ona ističe da sad svi roditelji u Srbiji imaju mogućnost da besplatno zaštite svoju decu.

– Roditelji mogu da spreče da im deca prolaze kroz ono kroz šta sam ja prošla i kroz šta prolazi toliko žena, a mnoge i preminu. Nemam ćerke, ali ne želim da moji sinovi sutra prenose HPV devojkama, ali i da sami dobiju karcinom zbog tog virusa jer ne samo da izaziva rak grlića materice već i penisa, anusa, usne duplje, ždrela… Zašto rizikovati tešku i smrtonosnu bolest ako postoji lak i bezbedan način da je sprečiš – ističe Ana.

U ovoj priči važno je znati i da je Anin sin imao lokalne reakcije na mestu uboda posle svake vakcine koju je primio kao obaveznu po kalendaru imunizacije.

– Jednom mu je ruka toliko otekla da je izgledala kao u nekog bodi-bildera. I bez obzira na sve to, nisam se dvoumila oko HPV vakcine. I začudo, jedino posle nje nije imao ama baš nikakvu reakciju – naglašava Ana.

PRIMANJE U DVE ILI TRI DOZE

uzrast od 9 do 14 godina (uključujući i 14):

– 2 doze: prva injekcija na odabrani datum, druga 5-13 meseci nakon prve; ako se druga primeni pre pet meseci od prve, mora se primeniti i treća doza

– 3 doze: prva na odabrani datum, druga dva meseca nakon prve (ne pre mesec dana) i treća šest meseci nakon prve (ne pre tri meseca od druge doze), a sve tri dati u periodu od jedne godine

uzrast 15 godina i stariji:

– 3 doze po već opisanom rasporedu

ŠTA SADRŽI VAKCINA

– aktivne supstance: visoko prečišćeni neinfektivni protein za svaki tip HPV (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58)

– pomoćne supstance: natrijum-hlorid, L-histidin, polisorbat 80, natrijum-borat i voda za injekcije

UVESTI SEKSUALNO VASPITANJE

Ana smatra i da je veliki problem kod nas što deca u školi nemaju seksualno vaspitanje i obrazovanje:

– Osnovnu školu sam pohađala i u Kanadi i imali smo taj predmet. Nismo učili o tome kako imati odnos, već kako se zaštititi i koje sve polno prenosive bolesti postoje. Važno je da deca budu informisana, da stavljaju prezervative prilikom odnosa. Nije sramota o tome pričati, a može biti pogubno ako deca ne znaju!

FOTO: WALDEMAR THAUT / PANTHERMEDIA / PROFIMEDIA

SVE O BESPLATNOJ HPV VAKCINI U SRBIJI

– naziv “gardasil 9”

– namenjena deci i adolescentima starijim od devet godina i odraslima

– ispitana na muškarcima i ženama uzrasta 9-26 godina

– devetovalentna, štiti od bolesti uzrokovanih HPV tipa 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58

– ove bolesti uključuju prekancerozne lezije i rak ženskih polnih organa (grlića materice, stidnih usana i vagine), prekancerozne lezije i rak anusa i genitalne kondilome (bradavice) na polnim organima muškaraca i žena

– namenjena za sprečavanje, a ne lečenje bolesti koje izaziva HPV

– nema nikakvo dejstvo kod osoba koje imaju trajnu infekciju ili bolest izazvanu nekim tipom HPV koji je u vakcini

– pojedince koji su već zaraženi jednim ili više tipova HPV sadržanim u vakcini i dalje može zaštititi od bolesti prouzrokovanih preostalim tipovima HPV iz vakcine

– ne može da prouzrokuje bolesti koje uzrokuje HPV

– podstiče imunski sistem da proizvodi antitela na devet tipova HPV sadržanih u vakcini

– možda neće potpuno zaštititi sve koji su je primili

– neće zaštititi od svih tipova HPV, pa i dalje treba primenjivati odgovarajuću zaštitu od polno prenosivih bolesti

– za sada nije poznato koliko traje zaštita vakcinisanjem

– ako ste trudni, mislite da jeste ili planirate trudnoću, obratite se lekaru za savet pre vakcinacije

– može da se daje ženama koje doje ili nameravaju da doje

– može blago i privremeno da utiče na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama

– daje se u obliku injekcije u mišić nadlaktice ili butine

– delovanje možda neće biti optimalno ako se daje s lekovima koji oslabljuju imunski sistem

– hormonski kontraceptivi (npr. “pilula”) nisu smanjili nivo zaštite koju pruža

Izvor: alims.gov.rs (Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije)

NE SMETE JE PRIMATI

– ako ste alergični (preosetljivi) na aktivne ili pomoćne supstance vakcine

– ako se razvila alergijska reakcija nakon primljene doze vakcine “gardasil” (tipovi 6, 11, 16 i 18 HPV) ili “gardasil 9”

Foto: Shutterstock

MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA

– veoma česta (kod više od 1 na 10 pacijenata): bol, oticanje i crvenilo na mestu uboda i glavobolja

– česta (kod najviše 1 na 10 pacijenata): podlivi i svrab na mestu uboda, povišena temperatura, zamor, vrtoglavica i mučnina

– i ova su prijavljena: gubitak svesti, ponekad praćen drhtanjem ili ukočenošću, alergijske reakcije (simptomi otežano disanje, zviždanje u plućima, koprivnjača i/ili osip)

– mogu biti: otečene žlezde (vrat, pazuh ili prepone); mišićna slabost, trnjenje ili zbunjenost (Gilen-Bareov sindrom, akutni diseminovani encefalomijelitis); povraćanje, veća sklonost krvarenju i podlivima nego obično i infekcija kože na mestu uboda

* Izvor alims.gov.rs

KAKO I GDE SE PRIMA VAKCINA

Za vakcinisanje dece do 15 godina roditelji/staratelji idu kod izabranog pedijatra u domu zdravlja i vakcinacija se obavlja uz njihovu pismenu saglasnost na Obrascu 3 iz Pravilnika o imunizaciji. Deca od navršenih 15 godina to mogu da urade i potpišu saglasnost.

kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments