Foto: Evropski parlament

Rumunski parlament je za premijerku izabrao Vioriku Dančilu. Ona će biti prva žena na toj funkciji, ali i treća osoba na čelu Vlade Rumunije u proteklih godinu dana.  

Za izbor Dančile glasala su 282 posanika, 136 je bilo protiv, a 233 glasa bila su potrebna za njeno imenovanje na čelo leve vlade. dok su 233 glasa bila potrebna za njeno imenovanje na čelo leve vlade. Evropska unija kritikovala je tu vladu zbog pokušaja da usvoji paket zakona, kojim bi se, navodno, otežalo procesuiranje slučajeva korupcije na visokom nivou.

Ti zakoni predviđaju zabranu korišćenja audio i video snimaka u sudskim procesima, kao i stav da su sudije lično odgovorne za pogrešne presude, zbog čega bi od njih bilo moguće tražiti materijalnu nadoknadu.

Dančila (54)  javno je podržala te zakonske predloge, zbog kojih su organizovane demonstracije.

Manja grupa demonstranata protestovala je danas ispred rumunskog parlamenta tokom njenog dolaska u zgradu.

Dančila na mestu premijera nasleđuje Mihaja Tudozu, koji je 15. januara podneo ostavku, nakon što je izgubio podršku Socijaldemokratske partije. Prethodnik Tudoze bio je Sorin Grindeanu, kom je ista stranka izglasala nepoverenje u junu prošle godine.  Obojici je najviše zamereno što nisu do kraja pružili podršku temeljnoj reformi sudstva.

Njen kabinet imaće 27 ministara, a Dančila će, najverovatnije  imati administrativnu ulogu. Veruje se da će o politici odlučivati moćni šef socijaldemokrata Liviju Dragnea, koji ne može da bude premijer jer je uslovno osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora zbog izborne prevare.

Dragnea je, inače, pobednik  parlamentarnih izbora decembra 2016. godine, a rumunski sud je u novembru odlučio da zamrzne njegovu imovinu, u okviru istrage zloupotrebe evropskih fondova. On negira krivicu.

Dančila je pred glasanje u parlamentu u svom obraćanju građanima obećala smanjenje birokratije, podizanje plata, kao i izgradnju više stotina kilometara novih trasa drumskog i železničkog saobraćaja do 2020.

autor: Beta/nsuživo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments