Претрага
Претрага
Close this search box.

(FOTO) Osveštani temelji Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene na Grbavici

Danas u su osveštani temelji hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene na novosadskom naselju Grbavica, u Krilovoj ulici.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je zajedno sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom bačkim gospodinom Irinejem i mnogobrojnim građanima prisustvovao osvećenju temelja

Žitelji Grbavice, Adamovićevog naselja, kao i Limana 3 i 4 čekali su strpljivo da ovde započne izgradnja hrama više od jedne decenije. Ovo je veliki uspeh svih ljudi sa ovog područja grada i naravno Srpske pravoslavne crkve i Eparhije bačke. Porodica Matijević i mnogi drugi dobrotvori su pomogli da konačno krene izgranja hrama u Krilovoj ulici i verujem da ćemo svi zajedno biti dovoljno umešni, sposobni i dostojni da završimo izgradnju u nekim razumnim rokovima – Rekao je Vučević

Prisutnima se pored Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina Irineja obratio i vlasnik kompanije „Matijević“ Petar Matijević kojem je vladika bački Irinej uručio Orden Svetog Save drugog reda za veliku finansijsku podršku za izgradnju hrama.

“U istoriji srpskog naroda je poznato zadužbinarstvo i ktitorstvo, a poslednjih pet-šest godina je i lakše ostvarljiv zajednički cilj poput ove izgradnje hrama, jer vlast, kapital i crkva zajedno delaju. Mladi jastrebovi vladajuće nomenklature imaju smisla za nova vremena i smatram da imamo svetlu budućnost uz njih. Želeo sam da pomognem crkvi i svom narodu, a neka to bude to bude i temelj mog opstanka” – rekao je Petar Matijević i istakao da se nada da će i njegova deca i osmoro unučadi nastaviti istim putem dobročinstva u budućnosti.

Tom prilikom, dodeljene su i arhijerejske gramate zaslužnim dobrotvorima koji su značajnim sredstvima pomogli da se započne sa izgradnjom hrama na Grbavici.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
lala
04.06.2018 12:21

Jasno mi je kako ce ova drzava zavrsiti kad umesto obdanista i skola na avakom cosku pravi crkve

Povezane vesti