Претрага
Претрага
Close this search box.

Janika Balaž: Veliki boem i umetnik

Pisati nešto o Petrovaradinskoj tvrđavi, a ne spomenuti čuvenog virtuoza na tamburici Janiku Balaža apsolutno je besmisleno. U nastavku saznajte ko je bio ovaj veliki bojem, vrhunski majstor i umetnik.

Život i delo Janike Balaža

Omanji punački gospodin koji čvrsto u rukama drži svoju prvu istinsku ljubav i pogled mu, preko Dunava, dopire do Petrovaradinske tvrđave– svoje poslednje velike ljubavi… Zvuči poznato? Da, u pitanju je čuveni Janika Balaž.

Janika je rođen 23. 12. 1925. godine u Lukinom Selu nadomač Ečke u Banatu, a preminuo u Novom Sadu, 12.11.1998. godine.

Od malih nogu, bio je okružen muzičarima, u svojoj porodici. Janikin talenat otkrio je njegov deda, a nakon prvobitnih časova, vodi ga u Bečej, gde Janiku podučava nastavnik muzike Deža Heveši.

Pored nesumnjivo velikog talenta, mladi Janika je naporno radio na svom usavršavanju. Svirao je čak i u čuvenom orkestru porodice Kozarski te je nastupao po restoranima i vojvođanskim hotelima.

Deo velikog novosadskog orkestra

Radio Novi Sad 1958. godine formira Veliki tamburaški orkestar, čiji je stalni član postao i Balaš. Njegov posebni stil sviranja prima tamburice “bisernice” doprineo je tome da postane koncert majstor ovog renomiranog orkestra.

Uzgled budi rečeno, Janika je svoju tamburukupio 1949. godine, od čuvenog Maćike iz Subotice, a koštala u vrednosti od sedam tadašnjih direktorskih plata. Od tada, od nje se nije nikada razdvajao.

 

Uskoro, Janika formira i svoj tamburaški orkestar koji je brojao osam članova. Godinama, nastupali su na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ovih “osam tamburaša s Petrovaradina” proslavili su se širom tadašnje Jugoslavije, a nastupali su i svuda po Evropi. Čak su svirali i engleskoj kraljici Elizabeti II, a u parijskoj “Olimpiji” nastupali su neverovatnih 36 puta.

Janika je najveće uspehe postigao sa legendarnim pevačem Zvonkom Bogdanom. Svi poznavaoci muzike koji su imali prilike da slušaju Balaža, kažu da je on svirao na poseban i prefinjen način, slično kao sviranju violine. Samo što je Janika, umesto gudala, koristio svoje prste…

Danas, na uspomenu na ovog virtuoza, na Trgu neznanog junaka, stoji skulptura, isklesana od belog kamena na granitnom postolju. Nju je napravio vajar Laslo Silađi.

Foto: Printscreen YouTube

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti