Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVAKOVIĆ OPTUŽEN ZA PRONEVERU ČETIRI MILIONA EVRA: Osuđen na tri i po godine zatvora

Borislav Novaković, potpredsednik Narodne stranke, pojavio se danas u pratnji svog advokata Vladimira Gajića na ročištu povodom tužbe Andreja Vučića.

Podsećamo, Novaković je na mesto gradonačelnika Novog Sada došao je kao funkcioner Demokratske stranke. Bio je i šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine. Podržao je kandidaturu Vuka Jeremića za predsednika Srbije i tada postao Jeremićev čovek zadužen za Vojvodinu.

Dakle, on je samo jedan u nizu igrača Demoratske stranke, koji su se okupili oko Đilasa i Jeremića i Saveza za Srbiju, kako bi ponovo pokušali da dođu na vlast sa istim ljudima koji su se nekada nalazili na ključnim funkcijama svih nivoa vlasti, te su tako zaslužni i za gubitak poverenja koje je DS uživala među glasačima.

Pored navedenog, upravo su mnogi od bivših kadrova DS-a direktno ili indirektno odgovorni za niz zloupotreba, pronevera i gubitaka. Neki od spornih slučajeva su izgradnja Bulevara Evrope za čega je suđeno Novakoviću, kao i sistematsko uništavanje i pljačkanje Metals banke kao je prekrštena u Razvojnu banku Vojvodine onog momenta kad su na ključne pozicije instalirani ljudi odani tadašnjoj pokrajinskoj vlasti.

Borislav Novaković pojavio se danas u partnji svog advokata Vladimira Gajića na ročištu povodom tužbe Andreja Vučića. Tom prilikom novinari su im postavili nekoliko pitanja, između ostalog i da li je istina da je Novaković falsifikovao potpise za osnivanje Narodne stranke zajedno sa Vukom Jeremićem i ukoliko se utvrdi da je jeste, da li je spreman da podnese ostavku.

Postavljeno mu je i pitanje kako se oseća zbog toga što je zajedno sa Borovicom ukrao četiri miliona evra od građana Novog Sada. Na ovo pitanje umesto Novakovića odgovorio je predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić tvrdeći da oni zajedno sa Vukom Jeremićem nisu ni skupljali potpise za osnivanje stranke.

Kako bi brže i lakše organizovali svoju političku grupu, došli su na ideju da preuzmu već postojeću stranku Narodni pokret Srbije (NPS), što je Gajić i potvrdio u izjavi.

Prema informacijama do kojih je došao portal “Srbija danas” Narodni pokret Srbije je zbog nemogućnosti da skupi potpise građana, kako navode, deo potpisa falsifikovao.

Borislav Novaković je na drugo pitanje koje su mu novinari postavili uspeo samostalno da odgovori bez pomoći advokata, rekavši da se protiv njega i dalje vodi spor povodom pronevere 4 miliona evra građana Novog Sada. Podsećanja radi, Novaković je osuđen na tri i po godine zatvora zbog toga.

Zanimljiva činjenica je da je i protiv advokata Gajića vođen postupak, a u vezi sa pljačkom Geneksa, što je Gajić prvo negirao, a kasnije priznao.

Političar sa dosijeom

– Novaković je bio uhapšen krajem novembra 2014. i u pritvoru je proveo 30 dana, a zatvorsku kaznu Specijalnog suda dobio je 2017. godine.

– U< septembru 2013. i novembru 2014. hapšen zbog sumnje da je od 2007. do 2010. oštetio budžet Novog Sada za oko 1,3 miliona evra.

– U martu 2017. godine Specijalni sud u Beogradu osudio ga je na tri i po godine zatvora zbog optužbi da je kao direktor Zavoda za izgradnju grada sa saradnicima zloupotrebio službeni položaj prilikom izgradnje Bulevara Evropa u Novom Sadu.

Naime, on se teretio da je omogućio preduzeću “Borovica transport” da dobije posao na izgradnji Bulevara Evrope, iako su, prema tvrdnjama tužilaštva, znali da ta kompanija ne ispunjava uslove.

Sekretar za komunalne poslove u Novom Sadu Gordana Pušić tada je donela odluku da Borislav Novaković, direktor Zavoda za izgradnju, neposredno pre raspisivanja izbora 2012. godine, prebaci pet miliona evra avansa firmi Dušana Borovice za izgradnju Bulevara Evrope.

„Borovica transport“ ubrzo odlazi u stečaj, dok novac uplaćen toj firmi troši visoki funkcioner Demokratske stranke Dušan Elezović, i to za izbornu kampanju DS.

Takođe, široj javnosti je ostao poznat zbog “Afere Solun” u Narodnoj skupštini Republike Srbije, odnosno glasanja o Zakonu o radu decembra 2001, kada je opozicija tvrdila da nije bio u sali i da je neko koristio njegovu poslaničku karticu, dok je Novaković bio na službenom putu u Solunu.

Izvor: Kurir.rs/Srbija danas

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
neko nas zahe itd
31.12.2019 17:38

ako je dokazano da li je cilj prevaspitanje ili da se pare namire ?Pare da se vrate kao sto sitrotinja vraca neplacenih 2000 dinara za struju.

Povezane vesti